Te produkty to remedium na przykrą dolegliwość. Jesienią i zimą są w diecie konieczne

W sezonie jesienno-zimowym wiele osób skarży się na ciągle marznące dłonie i stopy. Po rozgrzaniu się ciepłym napojem czy założeniu grubszej odzieży problem znika, a po chwili wraca jak bumerang. Okazuje się, że winę najpewniej ponosi słabe krążenie, spowodowane niewłaściwą dietą i brakiem aktywności fizycznej. Co warto włączyć do codziennego menu, aby zimne dłonie i stopy przestały doskwierać? Tych kilka produktów sprawi, że poczujesz ogromną różnicę.

Powodem zimnych dłoni i stóp często są problemy z krążeniem. Aby je poprawić konieczne będzie modyfikacja diety
Powodem zimnych dłoni i stóp często są problemy z krążeniem. Aby je poprawić konieczne będzie modyfikacja diety123RF/PICSEL

Dlaczego stopy i dłonie marzną?

Problem chłodnych stóp i dłoni jest dosyć powszechny i może mieć wiele przyczyn. Zdarza się, że bywa objawem poważnej choroby, dlatego nie należy go bagatelizować. Marznące kończyny bardzo często świadczą o:

  • problemach z krążeniem
  • zakrzepicy żył głębokich
  • infekcjach wirusowych
  • niedoczynności tarczycy
  • anemii

Jeśli dolegliwość ta występuje długotrwale, warto skonsultować się więc ze specjalistą. W przypadku, gdy wykluczone zostaną poważniejsze schorzenia, problem najpewniej rozwiążemy, wprowadzając kilka drobnych zmian w codziennym stylu życia. Poprawią one znacznie krążenie krwi, a dodatkowo dodadzą więcej energii. Jaka jest więc dieta na zimne stopy i dłonie? Na szczęście nie wymaga żadnych drastycznych zmian, a jedynie wprowadzenie kilku rozgrzewających produktów.

Dieta na zimne stopy i dłonie

Zdaniem dietetyków, aby zniwelować problem wyziębiania stóp oraz dłoni wystarczy zastosować kilka patentów żywieniowych, które znacznie poprawią funkcjonowanie krążenia. W sezonie jesienno-zimowym pomocne okażą się z pewnością ciepłe posiłku z dodatkiem rozgrzewających, wyrazistych w smaku warzyw oraz przypraw. Należą do nich:

  • cebula
  • por
  • czosnek
  • imbir
  • cynamon
  • kurkuma
  • kardamon
  • pieprz cayenne

Do czego można je dodawać? Tak naprawdę do każdego posiłku - cynamon czy kardamon możemy dosypać do owsianki, wypieków czy omletów, a pozostałe do zup, potrawek, zapiekanek, kanapek, makaronów itp.

Ponadto żywieniowi eksperci zwracają uwagę, aby wybierać pokarmy bogate w wapń, magnez i witaminę E - w diecie przeciwdziałającej zimnym stopom i dłoniom nie może ich zabraknąć. Składniki te zmniejszają obkurczanie naczyń krwionośnych i poprawiają przepływ krwi. Ich źródłem są m.in.:

  • orzechy
  • nasiona
  • produkty pełnoziarniste
  • warzywa liściaste
Warzywami, które podnoszą odporność, a także wspomagają krążenie są m.in. cebula, czosnek i por
Warzywami, które podnoszą odporność, a także wspomagają krążenie są m.in. cebula, czosnek i por123RF/PICSEL

Co jeść, aby poprawić krążenie? Te warzywa i owoce to podstawa

Do zachowania odpowiedniej temperatury ciała, a tym samym uniknięcia uczucia wyziębionych stóp i dłoni przydadzą się również produkty bogate w żelazo oraz witaminę C. Te dwa składniki są bowiem kluczowe w diecie, jeśli chodzi o rozszerzanie naczyń krwionośnych i zapobieganie anemii. Ich niedobór skutkuje nie tylko obniżoną odpornością i osłabieniem organizmu, ale również niedokrwistością - takie osoby bardzo często skarżą się na zimne kończyny.

Do diety warto więc włączyć dużą ilość warzyw i owoców, szczególnie:

  • pietruszkę
  • sałatę
  • rukiew wodną
  • paprykę
  • morele
  • suszone śliwki
  • czarne porzeczki

Ponadto nie należy zapominać o pokarmach bogatych w kwasy omega-3 - tłustych rybach, olejach roślinnych, orzechach. 

Czego unikać w diecie na zimne stopy i dłonie?

Zimne stopy i dłonie to częsta jesienna przypadłość
Zimne stopy i dłonie to częsta jesienna przypadłość123RF/PICSEL

Osoby, które borykają się z ciągle wychłodzonymi stopami i dłońmi muszą też zwrócić uwagę na to, aby w ich codziennym menu nie pojawiały się zbyt często produkty, które dolegliwość tę jeszcze bardziej nasilają. Szczególnie mowa tutaj o napojach - kawie i herbacie, których w sezonie jesienno-zimowym przeciętny człowiek wypija sporo. Spożywanie ich w nadmiernych ilościach powoduje bowiem obkurczenie naczyń krwionośnych i wzrost ciśnienia krwi.

Podaje się także, że do innych wychładzających produktów należą również: lody, jogurty, grzyby, kukurydza, gruszki, banany, pomidory, ogórki, ananasy, a także pomarańcze.

W jaki sposób zapobiegać zimnym stopom i dłoniom? Poza dietą postaw na ruch

Nie od dziś wiadomo, że aby poprawić krążenie trzeba przede wszystkim więcej się ruszać. Jesienią i zimą, nawet podczas niskich temperatur nie warto rezygnować więc ze spacerów czy innych aktywności - jak chociażby treningów na siłowni. Codzienna, nawet niewielka dawka ruchu sprawi, że układ krwionośny będzie pracował znacznie lepiej, serce się wzmocni, a problem zimnych stóp oraz dłoni przestanie doskwierać.

Zimne stopy i dłonie. Przyczyną może być groźna chorobaInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas