Prosty trik, dzięki któremu makaron, chleb i ziemniaki staną się zdrowsze

Choć węglowodany stanowią potrzebny składnik zrównoważonej diety, zdaniem wielu osób – zwłaszcza tych, które próbują zredukować wagę – są one przeszkodą na drodze ku wymarzonej sylwetce. To dlatego makaron, chleb i ziemniaki często umieszczane są na liście produktów zakazanych. Spożywanie ich w nadmiarze w istocie może powodować niepożądane skoki cukru we krwi, co z kolei sprzyja napadom głodu. Aby tego uniknąć, wystarczy zastosować prosty żywieniowy trik.

Chleb, ziemniaki, czy makaron - jak spożywać te produkty, by były mniej obciążające dla naszego organizmu?
Chleb, ziemniaki, czy makaron - jak spożywać te produkty, by były mniej obciążające dla naszego organizmu?123RF/PICSEL

Pyszne węglowodany. Nie unikaj ich przesadnie

Węglowodany od dłuższego już czasu są mocno demonizowane. Według pokaźnej grupy domorosłych specjalistów od żywienia pokarmy zawierające "węgle" nie tylko utrudniają pozbycie się nadprogramowych kilogramów, ale wręcz sprzyjają tyciu.

Całkowite wyeliminowanie z menu produktów zbożowych może doprowadzić do niedoborów ważnych dla zdrowia składników, takich jak witaminy z grupy B, magnez czy błonnik pokarmowy. Jeśli więc nie mamy stwierdzonej nietolerancji glutenu, nie ma powodu, by z nich rezygnować.

A jednak prawdą jest, iż spożywanie w nadmiarze węglowodanów, zwłaszcza tych prostych, obecnych m.in. w białym pieczywie i makaronie, powoduje nagłe skoki cukru we krwi.

Dietetyczka w rozmowie o węglowodanach zdradziła ciekawy trik na ich spożywanie
Dietetyczka w rozmowie o węglowodanach zdradziła ciekawy trik na ich spożywanie 123RF/PICSEL

Te zaś prowadzą do wahań nastroju, spadku energii i napadów wilczego głodu, które często skutkują niekontrolowanym objadaniem się. Warto więc sięgać po produkty pełnoziarniste, które zwiększają uczucie sytości. Możemy również zastosować prosty żywieniowy trik polecany przez popularną w mediach społecznościowych dietetyczkę, Emily English.

Dietetyczka zdradziła prosty trik, by spożywanie węglowodanów było zdrowsze

"Moja wskazówka dnia to gotowanie, schładzanie i podgrzewanie produktów zawierających skrobię. Kiedy zamrażasz chleb, zawarta w nim skrobia przekształca się w skrobię oporną, która spowalnia skoki poziomu cukru we krwi" - zdradziła ekspertka, goszcząc niedawno w programie "This Morning".

Wspomniany przez dietetyczkę proces to retrogradacja, dzięki której skrobia zmienia swoją strukturę, stając się korzystniejszym pokarmem dla mikroflory jelitowej.

Ziemniaki mogą być spożywane na wiele sposobów
Ziemniaki mogą być spożywane na wiele sposobów 123RF/PICSEL

"Kiedy mikroorganizmy w naszych jelitach zaczynają fermentować oporną skrobię, tworzą krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Wystarczy więc ugotować makaron albo ziemniaki, zostawić je do ostygnięcia, a następnie podgrzać. W przypadku chleba świetnie sprawdza się mrożenie. Zapobieganie skokom poziomu cukru jest bardzo ważne - pomaga kontrolować poziom energii i zmniejsza insulinooporność" - precyzuje English w rozmowie z magazynem "Vogue".

I dodaje, że aby uniknąć niepożądanych wahań cukru, należy również wzbogacić dietę o produkty bogate w białko i błonnik pokarmowy.

"Starajmy się też nie spożywać węglowodanów prostych na czczo. Cukier jedzmy po zjedzeniu błonnika i protein" - radzi ekspertka.

Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria Kulinaria
INTERIA.PL/ PAP Life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas