Ten chleb do prawdziwa bomba zdrowia. Banalny w przygotowaniu!

Chleb bananowy to smaczna i zdrowa przekąska, idealna również na śniadanie czy kolację. Jedna porcja dostarcza wielu cennych składników, które wspierają układ trawienny. W dodatku jego przygotowanie jest dziecinnie proste i tanie. Jak przygotować wyśmienity chleb bananowy?

Chleb bananowy jest uwielbiany przez dzieci - ze względu na lekko słodkawy smak
Chleb bananowy jest uwielbiany przez dzieci - ze względu na lekko słodkawy smak 123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść chleb bananowy?

Chlebek bananowy jest pożywny, bogaty w witaminy i minerały, a jednocześnie bardzo smaczny. Polecany jest dorosłym jak i dzieciom od najmłodszych lat. Głównym składnikiem, który nadaje mu niepowtarzalny smak i konsystencję są banany. W owocach tych znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E i K, a także witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, magnez oraz fosfor. Ponadto w połączeniu z mąką pełnoziarnistą są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Co prawda istnieje wiele różnych opcji przygotowania chlebka bananowego, jednak najczęściej poleca się dodać do niego również orzechy włoskie, które są bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3.

Chleb bananowy - jak działa na organizm?

Składniki zawarte w chlebku bananowym usprawniają pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, korzystnie wpływają na trawienie oraz perystaltykę jelit, przez co przeciwdziałają zaparciom. Usuwają również szkodliwe złogi toksyn z organizmu.

Ponadto jedzenie chlebka bananowego może pozytywnie wpłynąć na prawidłowe ciśnienie krwi i obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL.

Ten domowy wypiek bogaty jest również w przeciwutleniacze - związki, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, usuwają nadmiar wolnych rodników, a tym samym spowalniają starzenie się organizmu.

Jak przygotować chlebek bananowy? Przepis

Przepis na chleb bananowy jest prosty, a jego wykonanie zajmie ci kilka chwil
Przepis na chleb bananowy jest prosty, a jego wykonanie zajmie ci kilka chwil123RF/PICSEL
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C - grzałka góra - dół.
  • Banany rozgnieść widelce. Orzechy drobno posiekać.
  • Do miski wbić jajka i pomieszać mikserem, dodać masło, miód  dodając masło, miód i rozgniecione banany.
  • Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać odrobinę soli, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać.
  • Do suchych składników dodać drobno posiekane orzechy.
  • Masę na chleb bananowy umieszczamy w formie keksowej wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez około godzinę. Po wyjęciu poczekać aż ostygnie.
Dostawa z cyfrowym uśmiechem. Japonia inwestuje w autonomiczne robotyAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas