Marynata do karkówki. Znajomi nigdy nie zapomną twojego grilla

Katarzyna Adamczak

Opracowanie Katarzyna Adamczak

Długi weekend majowy dla wielu osób jest sposobnością do rozpoczęcia sezonu grillowego. Znajomi na długo zapamiętają smak twojej karkówki z rusztu, jeśli wcześniej pozwolisz jej nasiąknąć marynatą z miodu i musztardy.

Karkówka z grilla w miodzie i musztardzie
Karkówka z grilla w miodzie i musztardzie123RF/PICSEL

Przepis na marynatę do karkówki z grilla

Miękka, soczysta karkówka o niezapomnianym smaku? Taki efekt pomoże ci osiągnąć przepis na marynatę do karkówki z grilla. Aby ją przygotować, potrzebujesz jedynie kilku składników:

  • łyżka stołowa miodu,

  • 3 łyżki musztardy,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 3 łyżki oliwy lub oleju.

  • Karkówka z grilla w miodzie i musztardzie

    Przygotowanie karkówki najlepiej rozpocząć dzień wcześniej, by mięso miało szanse w ciągu nocy przesiąknąć zaprawą. Ostatni dzwonek dla karkówki w marynacie miodowo-musztardowej wybija na trzy godziny przed grillowaniem.

    • Pokrój karkówkę w plastry (grubość zależy od twoich upodobań) i lekko rozbij je tłuczkiem do mięsa.

  • Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj: miód, musztardę, czosnek i olej.

  • Zalej karkówkę marynatą. Zwróć uwagę, by każdy plaster nią opływał.

  • Włóż do lodówki na noc.

  • Godzinę przed planowanym grillem wyjmij mięso z chłodziarki.

  • Wrzuć na ruszt i ciesz się wspaniałym smakiem.
  • Karkówka z grilla w marynacie miodowo-musztardowej doskonale smakuje z sałatkami wiosennymi
    Karkówka z grilla w marynacie miodowo-musztardowej doskonale smakuje z sałatkami wiosennymi123RF/PICSEL

    Jak podawać karkówkę w marynacie miodowo-musztardowej?

    Karkówka z grilla w miodzie i musztardzie doskonale smakuje zaserwowana w tradycyjnej wersji z chlebem. Jeśli planujesz podać ją w formie obiadu, doskonałym uzupełnieniem będą pieczone ziemniaki. Możesz przyrządzić je w piekarniku bądź na grillu.

    Jeśli chcesz urozmaicić talerze rodziny i przyjaciół możesz do karkówki w marynacie miodowo-musztardowej zaserwować inne grillowane warzywa. Dobrze sprawdzi się też sałatka grecka, wiosenna czy inne rodzaje sałatek z dressingiem z oliwy bądź sosem winegret.

    „Ewa gotuje”: Karkówka z kociołkaPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas