Seniorzy powinni zajadać się nią bez końca. Jest pożywna, smaczna i lekka

Aleksandra Tokarz

Opracowanie Aleksandra Tokarz

Obiad seniora, by służył zdrowiu, powinien być nie tylko smaczny i obfity w składniki odżywcze, ale przede wszystkim lekkostrawny. W codziennym menu nie powinno więc zabraknąć zdrowych posiłków, u podstaw których staną pożywne, uzupełniające jadłospis zupy. Jaka zupa dla starszej osoby? Seniorzy mogą zajadać się nimi bez końca.

Jaka zupa dla starszej osoby? Pożywna, ale lekka. Idealna na codzienny obiad
Jaka zupa dla starszej osoby? Pożywna, ale lekka. Idealna na codzienny obiad123RF/PICSEL

Obiady dla seniora. Tymi zupami może zajadać się bez końca

Wraz z wiekiem zawartość obiadowego talerza powinna zostać poddana bacznej ocenie. Brak apetytu oraz duża ilość spożywanych leków, w połączeniu z posiłkami, które nie dostarczają organizmowi odpowiednich składników odżywczych, w dojrzałym wieku mogą prowadzić do niedożywienia. A to może znacząco odbić się na kondycji i zdrowiu starszej osoby.

Obiad seniora musi być więc nie tylko smaczny i zdrowy, ale przede wszystkim dostosowany do potrzeb jego organizmu. Co za tym idzie powinien być lekkostrawny i pożywny, a przy tym pozbawiony pustych kalorii.

Jak żywić seniora w domu? Dieta seniora: zasady

Na co dzień seniorzy powinni stosować się do kilku istotnych zasad. Z uwagi na pogorszenie działania enzymów trawiennych dania pojawiające się w ich jadłospisie muszą być przede wszystkim lekkostrawne i gotowane lub przygotowywane na parze.

Lekkostrawne przepisy wykluczają smażenie, zachęcając jednocześnie do częstszego sięgania po warzywa i owoce - najlepiej w postaci przecierów. Ważne jest także dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości wody, a przy tym spożywanie posiłków w regularnych odstępach, co 3 lub 4 godziny. Podstawą codziennego jadłospisu powinny stać się także pożywne zupy. Które zaprosić na swój stół?

Jak żywić seniora w domu? Pożywne i lekkie zupy to podstawia codziennego menu
Jak żywić seniora w domu? Pożywne i lekkie zupy to podstawia codziennego menu123RF/PICSEL

Co gotować dla starszej osoby? Zupy dla seniora - smaczne i pożywne

Seniorzy powinni ograniczyć spożywanie tej żywności, która w swoim składzie zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych - tłustego mięsa, słodyczy czy słonych przekąsek. W zamian sięgać powinni po produkty obfite w nienasycone kwasy tłuszczowe, na czele z oliwą z oliwek czy orzechami, a także nabiałem, jajami, rybami i chudym mięsem.

Jednym z lepszych sposobów na dostarczenie do organizmu cennych substancji odżywczych jest spożywanie pożywnych, ale lekkostrawnych zup. Na liście tych najsmaczniejszych dumnie rozsiadły się zupa kalafiorowa z natką pietruszki i ziemniakami czy popularna zupa pomidorowa. Smaku i zdrowia nie można odmówić także polskiemu krupnikowi lub zaszaleć nieco z zupą z pulpetami drobiowymi. Nieco niecodziennym wyborem mogą stać się zupy krem - z dyni czy z marchwi.

Podstawą przy okazji przygotowywania posiłku dla starszej osoby jest odłożenie niezdrowej soli. Tę bez problemu zastąpić można przyprawami i ziołami, które dodatkowo wpłyną na procesy trawienia.

Przykładowy jadłospis dla osób starszych. Tą zupą mogą zajadać się bez końca

Seniorzy, chcąc urozmaicić swoje codzienne menu, mogą zaszaleć nieco w zaciszu swojej kuchni. Jedną z pożywniejszych, a jednocześnie lekkostrawnych zup będzie ta przygotowana na bazie zielonych warzyw z dodatkiem indyka, a kolejno zblendowana do kremowej konsystencji. Jak ją przyrządzić? Potrzebować będziemy:

  • 1,5 litra bulionu, 
  • 350 g piersi z indyka, 
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 mały brokuł, 
  • 1 pietruszkę, 
  • kawałek selera, 
  • bazylię, 
  • oregano, 
  • pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka pokroić na małe kawałki, a kolejno podsmażyć na oleju roślinnym do momentu, kiedy się zarumieni.
  2. Dodać pokrojone drobno lub starte na tarce pietruszkę i selera. Wszystko smażyć jeszcze przez około trzy minuty.
  3. Dodać bulion i przyprawy. Gotować przez około 10 minut.
  4. Na koniec wrzucić podzielony na małe różyczki brokuł. Gotować przez pięć minut, do momentu aż będzie miękki.
  5. Odstawić zupę, by lekko przestygła. Kolejno zblendować na gładką masę. Podawać z kromką chleba lub grzankami.
„Ewa gotuje”: Zupa szpinakowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas