Wodnista i niesmaczna. Popularny błąd, który rujnuje nawet najlepszą mizerię

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Sklepowe półki wypełnione dorodnymi ogórkami już na etapie zakupów pobudzają wyobraźnię kulinarną. Wystarczy kilka soczyście zielonych sztuk, by przygotować smakowitą mizerię. W wielu domach uważana jest za idealny dodatek do obiadu. Zanim jednak zabierzemy się za krojenie i doprawianie mizerii, sprawdźmy, jaki często powtarzany błąd może popsuć cały jej smak.

Jaki błąd może zepsuć smak i konsystencję mizerii?
Jaki błąd może zepsuć smak i konsystencję mizerii?123RF/PICSEL

Z czego składa się mizeria?

Pełnia sezonu wiosennego kusi widokiem targów i straganów wypełnionych dorodnymi owocami i warzywami. To najlepszy moment na wprowadzenie ich do domowej kuchni. Jednym z prostszych, a zarazem pyszniejszych dodatków obiadowych jest mizeria. Zajadają się nią nie tylko dzieci, ale także dorośli. W wersji podstawowej składa się ze świeżych ogórków oraz śmietany. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nieco poszaleć z dodatkami. Ciekawym pomysłem będzie podbicie smaku mizerii:

  • cebulką dymką,
  • szczypiorkiem,
  • koperkiem,
  • pietruszką,
  • listkami mięty,
  • kolendrą,
  • cukinią,
  • sokiem z cytryny.

Co zrobić, żeby mizeria nie podeszła wodą?

Podstawowy przepis na mizerię jest wyjątkowo prosty i poradzą sobie z nim nie tylko osoby o sporym doświadczeniu kulinarnym, ale także początkujący. Okazuje się jednak, że nawet w tak banalnej recepturze można łatwo popełnić błąd, który nie tylko zepsuje smak, ale także konsystencję dodatku obiadowego. Wystarczy namieszać w kolejności łączenia składników, a zamiast pysznej przekąski otrzymamy niechciany klops. W większości domów pierwszym krokiem w przygotowaniu mizerii jest obranie i pokrojenie ogórków na plasterki. Z tym etapem radzimy sobie bez problemu.

Doprawianie ogórków po wymieszaniu ze śmietaną sprawia, że staną się wodniste
Doprawianie ogórków po wymieszaniu ze śmietaną sprawia, że staną się wodniste123RF/PICSEL

Schody zaczynają się w kolejnym. Dla wielu naturalną koleją rzeczy jest dodanie do ogórków śmietany oraz doprawienie ich solą i pieprzem. Na tym właśnie polega błąd. Świeże ogórki w dużej mierze składają się z wody. Po kontakcie z solą puszczą jej jeszcze więcej i mocno rozwodnią sałatkę. Zanim wymieszamy je ze śmietaną i pozostałymi składnikami, zacznijmy od obsypania ogórków solą i dajmy im poleżeć kilka minut. Po tym czasie odciśnijmy nadmiar wody i dopiero połączmy ze śmietaną. Dobrym pomysłem będzie też dodanie nabiału tuż przed samym podaniem mizerii.

Jak zrobić i z czym podawać mizerię?

Uniwersalny smak mizerii sprawia, że idealnie komponuje się z mniej wyrazistymi potrawami, a także doskonale łagodzi pikantność serwowanych dań. Doskonale smakują z nią swojskie mięsa, takie jak kotlet schabowy, mielony lub panierowany filet z kurczaka. Bez trudu połączymy mizerię z roladkami, aromatyczną karkówką z grilla, a także przepisami bezmięsnymi. Mizerię z ogórków możemy przygotować do kotletów jajecznych lub burgerów warzywnych.

Składniki na mizerię

  • 400 g ogórków gruntowych,
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • ½ pęczka posiekanego koperku,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 150 g gęstej śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie mizerii

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia, osuszenia i obrania ogórków gruntowych. Tak przygotowane warzywa kroimy w cienie plasterki lub półplasterki.
  2. W kolejnym kroku ogórki przekładamy do miski, doprawiamy szczyptą soli i odstawiamy na bok na ok. 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar zebranej wody.
  3. Następny etap polega na dodaniu do warzyw śmietany (z powodzeniem zastąpimy ją jogurtem naturalnym), soku z cytryny, posiekanego koperku oraz szczypiorku.
  4. Na samym końcu doprawiamy mizerię pieprzem według uznania, mieszamy i wkładamy do lodówki. Dobrze schłodzoną mizerię podajemy do ulubionych dań mięsnych lub warzywnych. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Chłodnik ogórkowy z cukiniąPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas