Wiosenna uprawa pietruszki naciowej. Co zrobić, by w sezonie zebrać obfite plony?

Pietruszka naciowa to popularna dwuletnia roślina tworząca imponujące i obfite rozety gęstych oraz intensywnie pachnących listków. Wielu kucharzy amatorów oraz doświadczonych szefów kuchni wykorzystuje ją jako dodatek do licznych dań. Nic nie stoi także na przeszkodzie, by spożywać ją na surowo. Sprawdź, jak uprawiać i pielęgnować roślinę, by w pełni cieszyć się jej walorami smakowymi.

Pietruszką naciową wysiewamy na przełomie lutego i marca
Pietruszką naciową wysiewamy na przełomie lutego i marca123RF/PICSEL

  • Pietruszka jest niezwykle wrażliwa na brak tlenu. Nawet krótkotrwałe zalanie gleby szybko prowadzi do ataku ze strony chorób grzybowych, które wywołują zamieranie rośliny.
  • Nasiona pietruszki naciowej możemy z powodzeniem uprawiać na stanowiskach po pomidorach, warzywach kapustnych oraz bobowatych.
  • Zbiory naci trwają od lipca do listopada, a pierwsze przeprowadza się po ok. 4 miesiącach od siewu lub po 2 miesiącach od momentu posadzenia rozsady.

Właściwości pietruszki naciowej

W przeciwieństwie do pietruszki korzeniowej gatunek naciowy rozwija przede wszystkim nadziemną część. Korzeń pozostaje drobny, twardy i łykowaty. Liście pietruszki naciowej znalazły zastosowanie w wielu potrawach tradycyjnych oraz nowoczesnych. Słyną nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także właściwości silnie aromatyzujących. Za tymi walorami stoi przede wszystkim olejek eteryczny zwany apiolem. Pietruszka naciowa jest łatwa w uprawie. Znajdziemy w niej bogate źródło witamin. Jej liście zawierają liczne składniki odżywcze, przede wszystkim:

  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • potas,
  • fosfor,
  • wapń,
  • żelazo.

Stanowisko i gleba

Decydując się na sadzenie pietruszki naciowej, wybierzmy dla niej stanowisko nasłonecznione
Decydując się na sadzenie pietruszki naciowej, wybierzmy dla niej stanowisko nasłonecznione123RF/PICSEL

Niezwykle ważne w uprawie pietruszki naciowej będzie dobranie odpowiedniego stanowiska. Najlepiej zdecydować się na miejsce słoneczne lub lekko zacienione, ale o sporej ilości światła rozproszonego. Uprawa w cieniu ma bardzo niewielkie szanse na powodzenie, a na ogół zupełnie się nie udaje. Pietruszkę zalicza się do roślin klimatu umiarkowanego.

Pierwsze kiełki wypuszcza już przy temperaturze 2-3 st. C, a optymalna temperatura wzrostu waha się od 15 do 18 st. C. Roślina jest przyzwyczajona do przymrozków i mrozów. Bez problemu przetrwa spadek aż do -9 st. C. Ma spore szanse przetrwać zimę w gruncie, bez konieczności specjalnego okrywania. Nauczeni doświadczeniem ogrodnicy sugerują jednak, by w nieco chłodniejszych regionach kraju zdecydować się na zastosowanie osłony z włókniny.

Pietruszkę naciową sadzimy do gleb żyznych, próchniczych i piaszczysto-gliniastych. Ważne, by były umiarkowanie wilgotne, ale nie całkowicie mokre. Roślina nie toleruje podłoży podmokłych, a do prawidłowego rozwoju potrzebuje lekko kwaśnego lub zasadowego odczynu pH. Odradza się jej sianie na stanowiska po innych warzywach korzeniowych. Do uprawy pojemnikowej dobrze jest zaopatrzyć się w uniwersalną ziemię z piaskiem w proporcji 3:1, a przed sadzeniem w gruncie wymieszać podłoże z obornikiem lub przefermentowanym kompostem.

Wymagania uprawowe

Dynamicznie zmieniający się klimat sprawia, że przy odpowiednich warunkach pogodowych pietruszkę naciową można wysiewać do gruntu już pod koniec lutego oraz na samym początku marca, a następnie w listopadzie. Nie zaleca się zbytniego przeciągania terminów, gdyż za późny wysiew w polu sprawi, że pietruszka stanie się nadwrażliwa na brak wody.

W warunkach domowych pietruszkę możemy bez trudu wysiać nawet w samym środku zimy. Dzięki temu w pierwszych dniach wiosny będziemy cieszyć się nowalijkami. Warto pamiętać, że pietruszka wyjątkowo długo kiełkuje. Należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż pierwsze wschody pojawią się najwcześniej po miesiącu. Chcąc zapewnić roślinie najlepsze warunki do rozwoju, wysiewajmy pietruszkę na głębokość 1 cm, zachowując odległości od 8 do 10 cm, a między rzędami 25 cm.

Pietruszka naciowa - zabiegi pielęgnacyjne

Możemy z powodzeniem uprawiać pietruszkę naciową w doniczce oraz gruncie
Możemy z powodzeniem uprawiać pietruszkę naciową w doniczce oraz gruncie123RF/PICSEL

Systematyczne odchwaszczanie oraz spulchnianie międzyrzędzi zostały uznane przez ogrodników za najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne stosowane w polowej uprawie pietruszki naciowej. Rezygnacja lub zaniedbanie pielenia w niedługim czasie doprowadzi do nadmiernego zarośnięcia rośliny przez chwasty oraz inne gatunki niepożądane. Jeśli tak się stanie, wzrost cennego warzywa zostanie gwałtownie zahamowany.

Podlewanie pietruszki, ze względu na terminy uprawy, wykonuje się dość rzadko. Warto jednak zwiększyć częstotliwość nawadniania podczas występowania długiej suszy. Zupełnie inaczej ma się sytuacja w przypadku pietruszki naciowej doniczkowej. Tu niezbędne jest dbanie o właściwy poziom nawilżenia gleby. Wiąże się to z podlewaniem kilka razy w tygodniu.

Zdrowy rozwój oraz charakterystyczny smak rośliny podbijają także nawozy z mikroelementami lub fosforowo-potasowe. Do uprawy pietruszki w doniczce zaleca się stosowanie niskich dawek specjalnych humusów przeznaczonych dla roślin kwitnących. Ogrodnicy doradzają, by bezwzględnie unikać zasilaczy azotowych. Używanie ich w nadmiarze jest wyjątkowo niekorzystne dla warzyw liściowych, ze względu na obecność szkodliwych azotanów. Powoduje także nadmierne zasolenie gleby.

Szkodniki i choroby pietruszki

Właściwe i regularne dbanie o pietruszkę naciową spowoduje, że będzie mniej podatna na choroby oraz ataki ze strony szkodników. Nieodpowiednie warunki uprawowe przyczyniają się jednak do porażenia przez:

  • mączniaka prawdziwego,
  • czarną zgniliznę korzeni,
  • alternariozę naci.

Osłabiona roślina często pada ofiarą mszyc, nicieni, a także połyśnicy marchwianki. Co jest kluczowe w świadomej ochronie pietruszki przed zagrożeniami? Okazuje się, że odpowiedź tkwi w odpowiedniej profilaktyce. Z czym się to wiąże? Mówiąc o uprawie gruntowej, należy robić przerwy w sadzeniu rośliny na dokładnie tym samym miejscu. Na ogół powinny trwać ok. 2-3 lata.

Decydując się na pietruszkę doniczkową, wymieńmy ziemię na nową przed przystąpieniem do kolejnego siewu. Ogrodnicy zalecają także włączenie oprysków z gnojówek na bazie roślin. Szczególnie cenne są preparaty ze skrzypem i pokrzywą.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas