Jakie rośliny zbierać w październiku i listopadzie?

Październik i listopad to miesiące, w których pustoszeją pola i ogrody, dla miłośników zielarstwa nie oznacza to jednak końca pracy. Pierwsze jesienne przymrozki pojawiły się już w wielu częściach kraju, a to znak, że pora przystąpić do zbiorów dziko rosnących owoców. Warto też wybrać się do lasów i na łąki, gdzie nadal rośnie wiele godnych uwagi ziół. Co zbierać w październiku i listopadzie? Jak wykorzystać zebrane rośliny?

Jakie owoce zbierać po przymrozkach?
Jakie owoce zbierać po przymrozkach?123RF/PICSEL

Jakie owoce zbierać po przymrozkach?

Niekóre owoce należy zbierać dopiero po przymrozkach
Niekóre owoce należy zbierać dopiero po przymrozkach123RF/PICSEL

Październik i listopad to najlepszy czas na zbiory owoców, które po przemrożeniu tracą cierpki smak oraz niebezpieczne dla zdrowia związki. Jakie owoce zbierać po przymrozkach?

  • Aronia — nazywana superowocem ze względu na ogromny, pozytywny wpływ na organizm. Częste jej spożywanie obniża ciśnienie tętnicze krwi, chroni przed miażdżycą, udarami i zawałami serca. Aronia może zapobiegać niektórym nowotworom, chorobie Alzheimera i Parkinsona, łagodzić problemy związane z chorobami trzustki i żołądka, wspierać odporność oraz leczenie infekcji bakteryjnych i wirusowych. Można z niej przygotować soki, dżemy i nalewki.

  • Jarzębina — można jeść wyłącznie po przemrożeniu, bowiem niskie temperatury niszczą zawarty w niej kwas parasorbowy. Dżem z jarzębiny, kapusta z jarzębiną na zimę, jarzębiak — czerwone korale można wykorzystać na wiele sposobów. Dzięki zawartym w nich związkom pomogą ustrzec się przed miażdżycą, alzheimerem, parkinsonem czy nadciśnieniem tętniczym. Owoce jarzębu zwyczajnego są też stosowane przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, kłopotach trawiennych oraz dla budowania odporności organizmu.

  • Pigwowiec i pigwa — wspomagają odporność, poprawiają apetyt i mogą zapobiegać wymiotom, biegunce i wzdęciom. Wiele mówi się o ich pozytywnym wpływie na układ pokarmowy, mają regenerować wątrobę, wymiatać złogi, regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi. Zarówno z pigwy, jak i pigwowca można przygotować pyszne dżemy i nalewki. W przypadku tych owoców nie trzeba czekać do przymrozków można zebrać je w październiku zaraz, gdy dojrzeją.

  • Owoce dzikiej różny do przygotowania dżemów można zebrać jeszcze przed przymrozkami, gdy są już dojrzałe i niezbyt miękkie. Jednak jeśli mają one posłużyć do przygotowania nalewki, najlepiej zerwać je, gdy temperatura w nocy spadnie poniżej zera stopni Celsjusza.

  • Jakie zioła zbierać w październiku i listopadzie?

    Październik i listopad to czas, aby zebrać korzenie roślin zielnych, w tym między innymi:

    • arcydzięgla litworu, który pomoże na problemy trawienne. Korzeń ziela ma działanie moczopędne, napotne oraz wykrztuśne, jest więc wsparciem podczas przeziębienia i grypy. Arcydzięgiel litwor w postaci naparu oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga odchudzanie,

  • kozłka lekarskiego — znanego jako waleriana — który pomoże ukoić skołatane nerwy, zasnąć i obniżyć poziom stresu oraz ciśnienie tętnicze krwi. Kozłek lekarski jest stodowany przy migrenach i zawrotach głowy, skurczach jelit i żołądka wywołanych stresem oraz zewnętrznie na łupież i łojotok,

  • mniszka lekarskiego, który ma bardzo szerokie zastosowanie. Pomoże obniżyć ciśnienie, cholesterol i poziom cukru we krwi. Korzeń mniszka lekarskiego wspiera trawienie, poprawia metabolizm i likwiduje zaparcia. Jest stosowany w przypadku zaburzeń funkcjonowania układu moczowego i cyklu menstruacyjnego. Mniszek lekarski ma działanie detoksykujące oraz wspiera układ odpornościowy, łagodzi kaszel i ból gardła. Może pomóc także przy brodawkach, kurzajkach oraz w pielęgnacji skóry,

  • żywokostu lekarskiego — ocet na bazie tego korzenia to środek, który pomoże na stłuczenia, krwiaki i siniaki. Wymoczenie w nim nóg przyniesie im ulgę, zmiękczy twarde pięty i paznokcie oraz pomoże pozbyć się problemu pocących się stóp. Żywokost nałożony na włosy sprawi, że staną się miękkie i lśniące. Korzeń rośliny pomoże także przy reumartyzmie na bóle stawów i mięśni,

  • chrzanu — to popularna przyprawa, ale także naturalny antybiotyk, który pomoże przy przeziębieniu, infekcjach dróg oddechowych oraz wesprze odporność. Korzeń chrzanu jest wykorzystywany przy problemach z zatokami i bólem głowy oraz w odchudzaniu.

  • Jakie zioła zbierać w październiku i listopadzie? Powyższa lista zawiera jedynie kilka wybranych roślin zielnych, które ze względu na dużą wszechstronność zastosowań zawsze warto mieć pod ręką.

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas