Zapomnij o grzybach z kapustą. Oto sekretny składnik wigilijnych uszek siostry Anastazji

Uszka do wigilijnego barszczu muszą smakować wyjątkowo. Sekret tkwi nie tylko w recepturze na ciasto, ale i w farszu. A ten nie musi koniecznie być przygotowany z grzybów i kapusty. Spróbuj w tym roku zaskoczyć gości i podać im uszka z fasolą. Oto przepis od siostry Anastazji.

Uszka z fasolą posmakują całej rodzinie.
Uszka z fasolą posmakują całej rodzinie. Jan GraczyńskiEast News

Większość z was na pytanie, jakie uszka przygotowuje do wigilijnego barszczu, odpowie: z kapustą i grzybami. Siostra Anastazja zdradza, jak można lekko zmodyfikować farsz, zastępując kapustę innym produktem. Okazuje się, że świetnie poradzi sobie także fasola. Dla tych, którzy mają ochotę w tym roku podać swoim gościom coś innego, podajemy przepis.

Składniki na uszka z fasolą

Na farsz:

  • 15 dag fasoli Jaś, 
  • 1 mała cebula,
  • 5-6 kawałków suszonych grzybów, 
  • 1 łyżka bułki tartej, 
  • 2 łyżki tłuszczu, 
  • sól,
  • pieprz. 

Na ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej, 
  • 1 jajo, 
  • 3/4 szklanki letniej wody (ok.), 
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli. 

Polecamy również przepisy siostry Anastazji:

Sposób przygotowania uszek wg receptury siostry Anastazji
Sposób przygotowania uszek wg receptury siostry Anastazji 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania uszek z fasolą

Farsz:

  1. Grzyby i fasolę - wcześniej namoczone - ugotować i zemleć. 
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać do zmielonej masy. 
  3. Wymieszać wraz z bułką tartą i doprawić do smaku. 
  4. Nadziewać uszka farszem.

Ciasto:

  1. Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wolno wlewać gorące mleko, mieszając widelcem. 
  2. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Ciasto ma mieć wolną konsystencję. Po czym rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać małe kwadraciki (ok. 4 × 4 cm). 
  3. Na środek każdego nałożyć nadzienie z fasoli, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi i założyć rogi jeden na drugi, mocno zlepiając. 
  4. Gotowe uszka wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody. 
  5. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować. 
  6. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez ok. 3 min. 
  7. Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. 
  8. Gorące układać na półmisku.

* Przepis pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku"

Czas na lepsze. Odcinek 4INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas