Zapomniane danie jednogarnkowe czasów PRL-u. Sycące i wyborne

Dawne, często zapomniane potrawy obiadowe będące hitem w czasach PRL-u zostają coraz chętniej odtwarzane przez Polaków. Jedna, szczególnie smaczna, jednogarnkowa, która nasyci mnóstwo osób to bogracz - aromatyczny gulasz. Wystarczy wrzucić do dużego garnka kilka składników, a wyśmienity obiad dla całej rodziny jak i gości gotowy. Podpowiadamy jak zrobić tę potrawę krok po kroku.

Prawdziwy gulasz węgierski przygotowuje się z mięsa wołowego. W spolszczonej wersji można użyć wieprzowiny
Prawdziwy gulasz węgierski przygotowuje się z mięsa wołowego. W spolszczonej wersji można użyć wieprzowiny123RF/PICSEL

Dobrze przyrządzony gulasz węgierski uwielbiany jest przede wszystkim za bogaty smak i aromat. Najchętniej jadanym za czasów PRL-u był bogracz - treściwy, sycący i bardzo smaczny. Gulasz ten coraz częściej powraca do polskich domów w tradycyjnej czy też nieco zmodyfikowanej, ulepszonej odsłonie. Jedno jest pewne - ta jednogarnkowa potrawa sprawdzi się genialnie, gdy spodziewasz się większej liczby gości. Aby bogracz wyszedł wyśmienity, należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach podczas jego przygotowywania.

Jak przyrządzić bogracz węgierski? O tym nie możesz zapomnieć

Bogracz węgierski przygotowuje się z mięsa wołowego, jednak w spolszczonej wersji najczęściej dodaje się do niego wieprzowinę. Podobnie, jak leczo "po polsku" różni się nieco od tego tradycyjnego. W polskiej wersji mięso można obsmażyć na smalcu czy oleju - rodzaj tłuszczu nie ma większego znaczenia. Jeśli jednak chodzi o dodatki, takie jak papryka - najlepiej będzie wybrać odmianę czereśniową. Będzie ona nadawać się najlepiej, ponieważ charakteryzuje się słodko-pikantnym smakiem. Ponadto w bograczu nie może też zabraknąć sporej ilości kminku. Jak wykonać ten gulasz? Oto przepis krok po kroku.

Bogracz wieprzowy - przepis

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyć lub obrać i pokroić na cienkie plasterki.
  2. Cebulę, paprykę oraz mięso pokroić w kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzać olej z masłem.
  4. Mięso obsmażyć po kilka minut z każdej strony i delikatnie posolić.
  5. Do garnka dodać też mieloną słodką i wędzoną paprykę, wymieszać, smażyć kolejne 5 minut.
  6. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć jeszcze chwilę. Wymieszać, dorzucić pieczarki.
  7. Wszystko doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać i zmniejszyć moc palnika. Dusić pod przykryciem przez 5 minut.
  8. Do garnka dodać kolejno pokrojoną paprykę, ponownie wymieszajcie i smażyć kilka minut.
  9. Następnie wlać pomidory w puszce, passatę, litr wody, liście laurowe, ziele angielskie, a następnie wymieszać i gotować pod przykryciem około pół godziny.  
  10. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  11. W osobnym garnku, w osolonej wodzie ugotować makaron al dente.
  12. Gulasz podawać z ugotowanym makaronem.

Smacznego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas