Ewa Wachowicz: Szparagi. Przepisy na proste dania z ich wykorzystaniem

Rozpoczął się sezon na szparagi. To warzywo cenione zarówno ze względu na walory smakowe jak i zdrowotne. Mamy szparagi zielone oraz białe - w obydwu przypadkach można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. Poniżej znajdziecie garść sprawdzonych przepisów.

Wykorzystaj sezon na szparagi i przygotuj pyszną zupę
Wykorzystaj sezon na szparagi i przygotuj pyszną zupę123RF/PICSEL

Szparagi są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Są też bardzo smaczne i niskokaloryczne, więc mogą je jeść nawet osoby na diecie. Na początek przepis na zupę ze szparagów.

Zupa ze szparagów

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania:

  1. Szparagi starannie umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone na kawałki. W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po czym przełożyć do zimnej wody z lodem. Odcedzić. Reszta szparagów musi gotować się do miękkości.
  2. Gdy zaczną się rozpadać, zmiksować na gładki krem (jeśli blender nie poradził sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
  3. Na talerzu ułożyć ugotowane osobno szparagowe główki i zalać kremem. Główki można też położyć na brzegu talerza.

W identyczny sposób gotujemy zupę z białych szparagów. Na talerz jednocześnie możemy wlać dwa kremy.

Inną opcją będą białe szparagi serwowane z boczkiem i serem.

Białe szparagi serwowane z boczkiem i serem

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • sól
  • szczypta cukru
  • masło do smażenia
  • boczek wędzony w plastrach
  • parmezan

Opis przygotowania:

  1. Wrzątek posolić, dodać szczyptę cukru. Szparagi obrać, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce, związać bawełnianą nicią i wstawić do wysokiego i wąskiego garnka - tak, by główki wystawały ponad wodę (one gotują się szybciej). Ugotować al dente.
  2. Na roztopione masło wrzucić plastry boczku, lekko podsmażyć, dodać szparagi, wymieszać. Przełożyć na talerz, udekorować płatkami parmezanu.
Szparagi można przygotować na wiele sposobów
Szparagi można przygotować na wiele sposobów123RF/PICSEL

Zielone szparagi w szynce dojrzewającej

Kolejna propozycja to zielone szparagi w szynce dojrzewającej

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • pomidorki koktajlowe

Opis przygotowania:

  1. Szparagi opłukać - jeśli są młode, nie trzeba ich obierać. Odłamać zdrewniałe końce, ułożyć w naczyniu do zapiekania, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. 
  2. Po upieczeniu wystudzić i pojedynczo zawinąć w plastry szynki parmeńskiej. Przy okazji można też zapiec pomidorki koktajlowe.

Ostatnia pozycja to szparagi pod beszamelem.

Wykorzystaj sezon na szparagi
Wykorzystaj sezon na szparagi123RF/PICSEL

Szparagi pod beszamelem

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  •  sól
  • szczypta cukru

Beszamel:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta  kurkumy
  • Sól
  • Pieprz
  • 150 g sera żółtego

Opis przygotowania:

  1. Szparagi ugotować al dente.
  2. Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodać mąkę, wymieszać i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlać mleko. Energicznie mieszać miotełką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową - dla smaku jest konieczna, jednak nie wolno z nią przesadzić, bo sos będzie niesmaczny. Zetrzeć trochę sera żółtego i wymieszać. 
  3. Szparagi umieścić w naczyniu do zapiekania,  zalać sosem i posypać resztą startego sera żółtego. Zapiec w piekarniku (25-30 minut, 180 st. C).

Jak sami widzicie, pomysłów na dania ze szparagami nie brakuje. Jeśli jesteście miłośnikami tych warzyw, to możecie też po prostu ugotować je w osolonej wodzie i podać z odrobiną masła - pyszności!

"Zbliżenia". Marta Szulkin i Zuzanna Jagiełło. O wpływie człowieka na przyrodę, o krabach w plastikowych domkachINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas