Wyśmienity barszcz czerwony. Wypróbuj sprawdzony przepis Magdy Gessler

Barszcz czerwony to wyśmienite danie, które kojarzy z obiadem u babci. Smak dzieciństwa przywrócisz ze sprawdzonym przepisem. Ponadto posiłek ma wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na organizm. Co do zupy dodaje Magda Gessler? Jakie składniki sprawdzą się najlepiej? Dowiesz się z poniższego artykułu.

Barszcz czerwony ma wiele cennych składników
Barszcz czerwony ma wiele cennych składników 123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony?

Do najważniejszych właściwości barszczu czerwonego można zaliczyć aromatyczny zapach i głęboki smak. Jak jednak zupa wpływa na nasze zdrowie? Buraki to skarbnica cennych minerałów, między innymi żelaza. To pierwiastek ważny w diecie osób zmagających się z anemią. Jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen do tkanek w całym ciele człowieka. Oprócz tego barszczem czerwonym powinny zajadać się kobiety w ciąży. Zawiera bowiem kwas foliowy, który wpływa na rozwój układu nerwowego płodu. Ponadto to pierwiastek krwiotwórczy i poprawiający pracę serca.

Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler

Oto składniki, które będą potrzebne do przygotowania dania:

  • 8 buraków,
  • 6 jabłek antonówek,
  • 2 duże cebule,
  • 3 łyżki octu spirytusowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i pokrojone buraki włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Dołóż cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, gotuj na małym ogniu.
  3. Gdy woda zacznie bulgotać, dolej ocet. Gotuj do miękkości buraków.
  4. Przecedź zupę i przelej do osobnego naczynia.
  5. Dołóż rozgnieciony czosnek, sól oraz cukier, dokładnie wymieszaj.
  6. Obrane jabłka wraz ze skórkami włóż do garnka z zupą, by przeszła ich aromatem.
  7. Po około dwóch godzinach wyciągnij je z barszczu. Smacznego!

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas