Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry?

Chrupiąca papryka jest nie tylko zdrowa, ale stanowi także sposób na barwne i smaczne urozmaicenie wielu dań. Istnieją jednak przepisy i sytuacje, w których obranie warzywa ze skórki okazuje się nieodzowne. Odruchowo chcesz sięgnąć po obieraczkę lub nóż? Nie jest to najlepszy pomysł, ponieważ obieranie papryki w ten sposób staje się uciążliwe i czasochłonne. Podpowiadamy, jak zdjąć skórkę z papryki znacznie sprytniejszymi metodami.

Jak pozbyć się skórki z papryki? Przydatne porady kulinarne
Jak pozbyć się skórki z papryki? Przydatne porady kulinarne123RF/PICSEL

Po co obierać paprykę ze skórki?

Papryka czerwona, zielona, żółta, chili... Jej odmian jest mnóstwo, a każda z nich stanowi cenną skarbnicę składników odżywczych. Umożliwia komponowanie różnorodnego i pełnowartościowego jadłospisu, ale trzeba pamiętać, że spora część dobroczynnych substancji ukrywa się w jej skórze. Zatem po co ją w ogóle usuwać? Czy skórka z papryki jest szkodliwa?

  • Mimo wielu zalet papryka jest warzywem stosunkowo ciężkostrawnym. Usunięcie skórki stanowi spore ułatwienie dla układu trawiennego i często bywa wskazane w przypadku małych dzieci, seniorów oraz osób zmagających się z problemami na tle układu pokarmowego.
  • Dodatkowo istnieją przepisy na dania, w których obranie papryki jest podstawą kulinarnego sukcesu. Mowa przede wszystkim o potrawach gorących, np. zupach i gulaszach, a także najsłynniejszej bałkańskiej paście, którą znamy pod nazwą ajwar.

Jak zdjąć skórkę z papryki? Tradycyjny patent

Metodę, w której główną rolę odgrywa gorąca woda, znają wszyscy wielbiciele pomidorów bez skórki. Nie potrzeba do niej specjalnych przygotowań, umiejętności ani sprzętów.

  • Przygotuj garnek takich rozmiarów, aby zmieścić tyle warzyw, ile potrzebujesz do zrobienia upragnionej potrawy.
  • Wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia.
  • Ostrożnie umieść paprykę w gorącej wodzie. Jeśli warzywo nie jest całkowicie zanurzone, co jakiś czas ją obracaj, by działanie wrzątku było równomierne.
  • "Kąpiel" papryki powinna potrwać nie dłużej niż minutę.
  • Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij warzywa i schłodź je zimną wodą. W ten sposób zatrzymasz proces gotowania, a skórkę zdejmiesz bez żadnych problemów.

Jak obrać paprykę w mikrofalówce?

To kolejny sprytny sposób na obranie papryki i poddanie jej wysokiej temperaturze. Nie musisz nawet patrzeć na zegarek, ponieważ czas, jaki warzywo powinno spędzić w mikrofali, ustawisz na swoim urządzeniu. Wystarczy, że paprykę wstawisz do mikrofalówki na dwie minuty. Stanie się miękka i bez trudu zdejmiesz z niej skórkę przy pomocy małego nożyka.

Jak obrać paprykę ze skóry w piekarniku?

Wielu kucharzy preferuje właśnie tę metodę, choć wydaje się najbardziej czasochłonna. Nie oznacza to jednak, że stanowi trudne wyzwanie. Przed obróbką paprykę należy właściwie przygotować.

Sczerniała skórka papryki nie wygląda zbyt zachęcająco, ale dzięki pieczeniu łatwo ją usuniesz
Sczerniała skórka papryki nie wygląda zbyt zachęcająco, ale dzięki pieczeniu łatwo ją usuniesz123RF/PICSEL

Konieczne jest wydrążenie pestek i podzielenie warzywa na mniejsze kawałki. W tym czasie piec nagrzej do temperatury mieszczącej się w przedziale 180-200°C. Paprykę rozłóż na blasze z papierem do pieczenia i skrop kilkoma kroplami oliwy. Pieczenie potrwa 15-20 minut. Po czym poznać, że papryka jest już gotowa? Skórka powinna stać się ciemna i pomarszczona. Bez obaw! Dzięki temu zdejmiesz ją bez trudu, a miąższ nie będzie przypalony. Zyska za to ciekawszy smak i bardziej zdecydowany aromat.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas