Tak przygotowana cebula to prawdziwy przebój. Przepis Ewy Wachowicz

Czy robiąc przetwory na zimę, myśleliście kiedyś, żeby do słoików zapakować cebulę? Nie? Czas najwyższy to zmienić! Wypróbujcie przepis na marynowaną cebulę Ewy Wachowicz. Coś wspaniałego!

Cebula marynowana Ewy Wachowicz
Cebula marynowana Ewy WachowiczINTERIA.PL

Cebula to jedno z najstarszych warzyw, jakie znane jest człowiekowi. Wykorzystywano oraz znano jej właściwości już tysiące lat temu. Jej zaletą jest smak, ale też szereg prozdrowotnych właściwości. Ma działanie antybakteryjne, zawiera witaminy (między innymi A oraz C), a dodatkowo fosfor czy żelazo.

Warto wspomnieć o tym, że cebula nie traci swoich wartości podczas obróbki termicznej. Z powodzeniem można jeść gotowaną czy duszoną, chociaż należy mieć świadomość, że najzdrowsza jest oczywiście ta surowa. Dobra wiadomość dla tych, którzy dbają o linię - warzywo to jest niskokaloryczne. W 100 gramach jest tylko 40 kcal.

Cebula marynowana - składniki

  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu                             

na zalewę na 3 słoiki 1-litrowe

  • 1 l wody 
  • ½ l octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli                       

Cebula marynowana - jak zrobić?

  1. Cebulę obrać i pokroić w talarki. 
  2. Włożyć do wyparzonych słoików razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, czosnkiem i kawałkami chrzanu. 
  3. Zalać przegotowaną i lekko wystudzoną marynatą. 
  4. Zakręcić i odstawić na kilka dni (można zapasteryzować). 
  5. Przechowywać w chłodzie (w lodówce lub piwnicy).
„Ewa gotuje”: PodpłomykiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas