Ta sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Przygotuj zamiast jarzynowej

Na świątecznym stole jak co roku nie może zabraknąć wyśmienitych, wytrwanych przekąsek. Najbardziej popularne w naszym kraju są wszelkiego rodzaju sałatki z majonezem. Jeśli chcesz przygotować coś, co pozytywnie zaskoczy domowników i gości, zamiast tradycyjnej jarzynowej czy porowej proponujemy sałatkę koperkową. Przepis pochodzi z zeszytu siostry Anastazji.

Sałatka z przepisu siostry Anastazji zachwyci domowników oraz gości
Sałatka z przepisu siostry Anastazji zachwyci domowników oraz gości 123RF/PICSEL

Siostra Anastazja Pustelnik to zakonnica z Podkarpacia, której przepisy na pyszne potrawy i wypieki zna mnóstwo Polaków. Wydała sporo książek kulinarnych, sprzedających się w nakładzie aż 4 milionów egzemplarzy. Siostra Anastazja słynie z tego, że gotuje na bazie prostych i łatwo dostępnych składników, a większość jej przepisów to tradycyjne polskie dania. Na święta Bożego Narodzenia, zamiast tradycyjnej sałatki jarzynowej, proponuje zupełnie nową, a równie smaczną jej odsłonę. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste.

Sałatka koperkowa z przepisy siostry Anastazji. Przepis

Aby przygotować sałatkę koperkową potrzebne będą następujące składniki.

Sposób przygotowania: 

Filety drobiowe należy opłukać, przyprawić solą i pieprzem i upiec w piekarniku. Po wystudzeniu pokroić mięso w niedużą kostkę. Cebulę posiekać, ogórki kiszone i ananasa pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, a następne drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać też odsądzoną z zalewy kukurydzę i groszek. Na koniec dodać jeszcze majonez, przyprawy i wszystko razem wymieszać. Smacznego!

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas