Ciasto francuskie w roli głównej. Propozycje na słodkie podjadanie i wytrawną przekąskę

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Zwarta konsystencja i uniwersalny smak ciasta francuskiego sprawia, że doskonale łączy się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Stanowi dobrą podstawę do dań z mięsem, warzywami i serem. Delikatną warstwą otula świeże lub mrożone owoce, pełne słodyczy kremy, twarożek i bakalie. Jedno opakowanie ciasta francuskiego, a tyle możliwości. Którą z nich wypróbujesz dzisiaj?

Jakie pyszności można przygotować z ciasta francuskiego?
Jakie pyszności można przygotować z ciasta francuskiego?123RF/PICSEL

Pizzerinki ze szparagami

Pełnia sezonu na zielone szparagi nie musi wcale oznaczać ograniczania się do przyrządzania ich jedynie na patelni. Potencjał tych smakowitych warzyw wykorzystamy także, przygotowując wytrawne pizzerinki ze szparagami. To doskonały patent na szybką przekąskę lub późniejsze śniadanie,

Składniki na pizzerinki ze szparagami

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mozzarelli light
  • 500 g szparagów
  • 10 sztuk czarnych lub zielonych oliwek
  • 5 suszonych pomidorów
  • 10 wyłowionych z zalewy kostek sera feta
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie pizzerinek ze szparagami

  1. Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy na pół i wrzucamy do miski. Tak przygotowane warzywa polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  2. Mozarellę odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W ten sposób nie puści wody w piekarniku. Kolejno kroimy ją na cienkie plasterki.
  3. Suszone pomidory kroimy w niewielką kostkę, oliwki w plasterki, a rozwinięte ciasto francuskie na osiem równych kwadratów.
  4. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterki mozzarelli, suszone pomidory i kilka połówek szparagów. Boki wszystkich kwadratów zaginamy do środka i umieszczamy na nich kilka plasterków oliwek.
  5. Wierzch każdej mini pizzerinki posypujemy pokruszoną kostką sera feta. Tak przygotowane danie pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  6. Gotowe pizzerinki z ciasta francuskiego ze szparagami podajemy na ciepło. Smacznego!

Warkocz z ciasta francuskiego z szynką

Wystarczy wyciągnąć z lodówki opakowanie ciasta francuskiego, ulubioną szynkę i kilka smakowitych dodatków, by przygotować sycącą przekąskę. Warkocz z ciasta francuskiego nie tylko doskonale prezentuje się na stole, ale dodatkowo zachwyca smakiem. Wystarczy chwila, a zniknie do ostatniego okruszka.

Jak przygotować smakowity warkocz z ciasta francuskiego?
Jak przygotować smakowity warkocz z ciasta francuskiego?123RF/PICSEL

Składniki na warkocz z ciasta francuskiego

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 45 g szynki
  • 20 g posiekanej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 łyżek śmietany 18%

Przygotowanie warkocza z ciasta francuskiego

  1. Umytą i osuszoną pietruszkę drobno siekamy, a następnie przekładamy do miski. Dodajemy do niej śmietanę oraz wyciśnięty ząbek czosnku.
  2. Podane składniki doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy. Powstałą masę wykładamy na rozwinięty arkusz ciasta francuskiego.
  3. Na wierzchu masy pietruszkowo-śmietanowej umieszczamy plastry szynki i zwijamy ciasto  w rulon. Tak przygotowane przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Ciasto nacinamy nożem lub nożyczkami pod kątem co 2 cm. Kawałki odchylamy naprzemiennie w lewą i prawą stronę.
  5. Warkocz z ciasta francuskiego umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i pieczemy przez 20-25 minut. Gotowe danie pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Smacznego!

Cynamonki z ciasta francuskiego

Tradycyjne cynamonki przygotowuje się z idealnie wyrośniętego ciasta drożdżowego. Jeśli jednak obawiamy się, że jego przygotowanie przewyższa nasze zdolności kulinarne - nic straconego! Idealnym zastępstwem będzie ciasto francuskie, z którego powstaną równie pyszne ciasteczka o wyraźnie cynamonowym smaku.

Składniki na cynamonki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ¼ szklanki rozpuszczonego masła
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ szklanki posiekanych orzechów

Przygotowanie cynamonek

  1. Ciasto francuskie rozwijamy na lekko podsypanej mąką stolnicy. W miseczce łączymy ze sobą brązowy cukier i cynamon, a masło roztapiamy w garnuszku.
  2. Całą powierzchnię ciasta smarujemy rozpuszczonym masłem, a następnie obficie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.
  3. Na tym etapie wnętrze możemy obsypać także drobno posiekanymi orzechami włoskimi. W kolejnym kroku zwijamy ciasto w rolkę, wzdłuż dłuższego boku.
  4. Tak powstałą rolkę kroimy na kawałki o grubości ok. 2-3 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy o zachowaniu odstępów.
  5. Cynamonki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10-12 minut. W tym czasie nabiorą złocistego koloru i staną się puszyste.
  6. Upieczone cynamonki z ciasta francuskiego wyciągamy na blat i pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe ciastka możemy dodatkowo polać odrobiną domowego lukru. Smacznego!

Ciastka francuskie z nadzieniem truskawkowo-brzoskwiniowym

Jak połączyć ze sobą efektowny wygląd, oszałamiający zapach i smak, który podbija kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy? Wystarczy przygotować ciastka francuskie, wypełnione słodkim nadzieniem z brzoskwiń i truskawek. Minimum wysiłku i maksimum smaku w kilkanaście minut.

Ciastka francuskie z nadzieniem owocowym to pyszna przekąska
Ciastka francuskie z nadzieniem owocowym to pyszna przekąska123RF/PICSEL

Składniki na ciasta francuskie z owocami

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g świeżych truskawek
  • 100 g przecieru brzoskwiniowego
  • 30 g cukru białego
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka

Przygotowanie ciastek francuskich z owocami

  1. Truskawki myjemy, osuszamy, pozbawiamy szypułek i kroimy w niewielką kostkę. Tak przygotowane owoce przekładamy na patelnię i dodajemy cukier oraz przecier brzoskwiniowy.
  2. Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadzienie zgęstnieje, ściągamy garnek z palnika i odstawiamy na bok do nabrania temperatury pokojowej.
  3. Rozwijamy płat ciasta francuskiego i tniemy na kilka równych kwadratów. Na połowę każdego wykładamy porcję nadzienia i składamy na pół, dociskając brzegi widelcem.
  4. Na wierzchu każdego ciastka robimy kilka nacięć nożem. W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą jajko i mleko, a następnie smarujemy mieszanką ciastka.
  5. Ciastka francuskie z owocami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 15-20 minut lub do nabrania złotego koloru.
  6. Gotowy deser podajemy na ciepło z odrobiną cukru pudru lub polewą czekoladową. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Pizza zawijanaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas