Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują!

Śledzie zazwyczaj podajemy z cebulą czy w śmietanie. Aby wprowadzić nowy smak, polecamy przepis Ewy Wachowicz. Prowadząca program "Ewa Gotuje" przyznaje, że śledzie po grecku to hit wśród jej rodziny. Jak je przygotować? Oto przepis.

Śledzie po grecku to ciekawa propozycja na świąteczny stół
Śledzie po grecku to ciekawa propozycja na świąteczny stółEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Śledzie po kaszubsku, w oleju, w sosie musztardowym, z żurawiną, z cebulką, tradycyjne śledzie w śmietanie. Opcji na przygotowanie śledzi jest mnóstwo i trudno czasem zdecydować się, w jakiej formie chcemy podać je gościom. W jednym z felietonów na Styl.pl znana restauratorka Ewa Wachowicz przyznała, że śledzie po grecku zawsze robią furorę. Jeśli macie ochotę zaskoczyć gości, podać na świąteczny stół coś obłędnego w smaku, oto przepis.

Przepis Ewy Wachowicz na śledzie po grecku 

Śledzie po grecku - składniki

  • 400 g płatów śledziowych 
  • 400 g marchewki 
  • 400 g cebuli 
  • 100 g rodzynek 
  • 1 puszka przecieru pomidorowego 
  • ½ szklanki oleju
Jak przyrządzić smaczne śledzie po grecku?
Jak przyrządzić smaczne śledzie po grecku?123RF/PICSEL

Przygotowanie śledzi po grecku

  1. Śledzie wyjąć z kubełka, przełożyć na sito. Jeśli są bardzo słone, włożyć je do zimnej wody na godzinę, by oddały nadmiar soli.
  2. Marchew ugotować w całości (powinna być lekko twarda). 
  3. Po wyjęciu z wody, przestudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  4. Cebule obrać i pokroić w "ósemki" (jeśli są duże - trzeba podzielić je na 16 kawałków).
  5. Na patelnię wlać olej (najlepiej o neutralnym smaku) i jeszcze na zimny tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę. Dusić chwilę cały czas mieszając - do momentu, gdy cebula straci swą surowość, ale zachowa jędrność. W żadnym wypadku nie powinna się zeszklić, a tym bardziej zezłocić! 
  6. Następnie dodać rodzynki, marchewkę i przecier pomidorowy. Wymieszać i zestawić z ognia.
  7. Ryby odcedzić i pokroić w centymetrowe paski. 
  8. Dodać do wystudzonych jarzyn i wymieszać. 
  9. Przełożyć do miski, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki, aby śledzie przeszły warzywnymi smakami. Jeśli kupi się płaty solone, dobrze jest je samemu zamarynować. Wystarczy zagotować wodę z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Tą miksturą trzeba zalać śledzie na kilka dni.

Regularne jedzenie śledzi przyczynia się do poprawienia pamięci, a dodatkowo może wzmocnić serce. Najlepiej stawiać na produkty mrożone albo świeże, ale nie zawsze łatwo je dostać. Bez trudności kupimy jednak te solone. Zawierają one witaminy E, A oraz te z grupy B. Ponadto minerały. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, to jednak nie są one zbyt kaloryczne.

Polecamy również inne przepisy na śledzie: 

"Zbliżenia". Jerzy Bralczyk w szczerej rozmowie - „o sobie”, sukcesach, porażkach i miłościINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas