Sernik cytrynowy z makiem
Przepyszny!
Sernik z makiem123RF/PICSEL
Sposób przygotowania
1. Herbatniki rozdrobnij blenderem. Wlej przestudzony tłuszcz, dokładnie wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
2. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem. Skórkę zetrzyj, z cytryny wyciśnij sok. Do miski włóż tłuszcz, wsyp przesiany cukier puder. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż miksując, dodawaj po jednym jajku. Następnie stopniowo dodawaj zmielony twaróg. Wsyp mąkę i mak, dodaj skórkę otartą z cytryny oraz sok, zmiksuj. Masę serową przelej do tortownicy. Piecz ok. 90 minut w temperaturze 150°C. Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie wstaw do lodówki.
Zmysłowe smaki: Ciasto cytrynoweInteria.tv