Robert Makłowicz o gotowaniu leczo. Wystrzegaj się tych błędów

Robert Makłowicz, polski krytyk kulinarny, pisarz i podróżnik podzielił się z fanami na Youtube sprawdzonym przepisem na leczo. Przy okazji, skrytykował sposób w jaki Polacy przyrządzają słynne, węgierskie danie. Popełniają jeden duży błąd!

Prawdziwe leczo składa się z zaledwie kilku składników
Prawdziwe leczo składa się z zaledwie kilku składników PrończykAKPA

Klasyczne leczo podaje się na Węgrzech jako dodatek do potraw mięsnych np. kotletów schabowych lub jako samodzielną potrawę. W drugim przypadku dodaje się do niego kiełbasę.

Leczo po polsku przyrządza się często na oleju i z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. Coraz większą popularnością cieszy się także leczo wegetariańskie. Polski przepis na to danie skrytykował jednak sam Robert Makłowicz - według kucharza Polacy błędnie przygotowują tę popularną potrawę! 

Robert Makłowicz skrytykował polski przepis na leczo
Robert Makłowicz skrytykował polski przepis na leczo ARTUR WIDAK / Nur Photo/East NewsEast News

Robert Makłowicz skrytykował polski przepis na leczo. Ma swój własny

Robert Makłowicz wykorzystał swój kanał na YouTube, by poinformować Polaków, że źle przygotowują oni leczo. Zdaniem kucharza to, co gotujemy to tak naprawdę francuskie ratatouille. Aby powstało prawdziwe leczo, powinniśmy usunąć z niego pieczarki, cukinię i kabaczki. Te warzywa są bowiem częścią właśnie ratatouille, a nie węgierskiego leczo.

Jak więc powinno wyglądać prawdziwe leczo? 

Prawdziwe leczo składa się z zaledwie kilku składników - papryki, cebuli, pomidorów, czosnku i papryki w proszku. Warzywa powinny być przygotowywane na smalcu.

Przepis na leczo według Roberta Makłowicza: 

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej smalec i zeszklij na nim warzywa.

2. Pomidory wyparz, obierz i pokrój w kostkę. Papryki umyj i pokrój w plastry. Umieść składniki na gorącym tłuszczu i duś przez około 15 minut.

3. Do warzyw dorzuć papryki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i gotuj do miękkości.

Smacznego!

Zobacz również: 

„Ewa gotuje”: Leczo z pieczonych warzywPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas