Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę

Karolina Słodkiewicz

Opracowanie Karolina Słodkiewicz

Sezon na cukinię rozpocznie się już niedługo, bo w sierpniu. Niestety, będziemy się mogli cieszyć jej smakiem tylko do końca lata. Z tego powodu warto przerobić warzywo na przetwory. Marynowana cukinia jest idealnym sposobem na zachowanie ulubionego smaku na jesień czy zimę. Dodatkowo w chłodne dni zrobimy z niej pyszną sałatkę.

Cukinia marynowana w curry jest szybka i prosta w przygotowaniu.
Cukinia marynowana w curry jest szybka i prosta w przygotowaniu.123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Cukinia marynowana w curry - przepis

Zrobienie cukinii marynowanej jest proste i szybkie, a dzięki tej recepturze uzyskamy pyszne przetwory na zimę. Smak letniego warzywa zachowamy na chłodne dni. Do przygotowania cukinii marynowanej w curry potrzebować będziemy:

  • 2 kg cukinii;
  • 5 szklanek wody;
  • ¾ szklanki octu spirytusowego 10%;
  • 1 niepełną szklankę cukru;
  • 1 płaską łyżkę soli kamiennej;
  • 6 ząbki czosnku;
  • 3 łyżeczki przyprawy curry.

Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia cukinii. Z każdego warzywa odkrawamy końce, a następnie kroimy je w plastry o grubości około 1 cm. Można wykroić z nich gniazdo nasienne, jeśli jest przerośnięte. Mając małe, młode cukinie nie jest to jednak konieczne.

Pokrojone w plastry warzywa umieszczamy w przygotowanych słoikach. Dodajemy również do każdego słoika po jednym ząbku czosnku. W dalszej części będziemy potrzebować zalewy do zamarynowania cukinii.

Aby przygotować zalewę do marynowania cukinii, trzeba złączyć ze sobą wodę, cukier oraz sól. Składniki mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy trzy płaskie łyżki przyprawy curry i ponownie mieszamy.

Zalewę zagotowujemy, aż składniki się połączą. Teraz dolewamy ocet spirytusowy i znów całość zagotowujemy. Zalewę do marynowania cukinii gotujemy jeszcze przez 5 minut od momentu wrzenia.

Gorącą cieczą zalewamy cukinię w słoikach. Warzywa powinny być w całości przykryte płynem. Należy również pozostawić wolną przestrzeń o wysokości około 1 cm. Słoiki można zakręcać i poddać je pasteryzacji.

Na dnie garnka układamy ściereczkę, na której następnie układamy słoiki z marynowaną cukinią. Jeśli jednak wkładamy słoiki zalane ciepłą zalewą, to umieszczamy je dopiero po zagrzaniu wody. Zalewamy je wodą do około 3/5 wysokości włożonych naczyń. Wodę doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy słoiki przez około 12 minut.

Słoiki z marynowaną cukinią ustawiamy do góry dnem. Po 10 minutach je odwracamy i przenosimy w ciemne miejsce do odstania.

Tak przyrządzona cukinia marynowana jest gotowa do jedzenia już po 5 dniach odpoczynku w słoikach. Z dłuższym czasem będzie jednak nabierać więcej smaku zalewy.

Domowe przetwory nie mają sobie równych
Domowe przetwory nie mają sobie równych123RF/PICSEL

Co zrobić z cukinii marynowanej?

Cukinia marynowana ma wyjątkowy smak, którym przesiąka podczas długiego leżakowania od lata do jesieni czy zimy. Z tego powodu można jeść ją nawet samodzielnie jako zdrową przekąskę. Wykorzystasz ją też jako dodatek do kanapek, dań mięsnych czy sałatek.

  • Sałatka z cukinii marynowanej

Do przygotowania pysznej sałatki z cukinii marynowanej użyjemy:

  • cukinii marynowanej;
  • 2 ząbków czosnku;
  • 1 łyżeczki miodu;
  • 3 łyżeczek oliwy z oliwek;
  • 2 łyżek koperku;
  • szczypty soli.

Marynowaną cukinię kroimy w cienkie plasterki. Zalewamy je miodem i oliwą z oliwek. Przez praskę przeciskamy czosnek i dodajemy do powstałej mieszanki. Dodajemy również posiekany koperek i sól. Sałatkę mieszamy, aż składniki dobrze połączą się ze sobą. Tym prostym sposobem przygotowaliśmy pyszną i zdrową sałatkę z marynowanej cukinii.

Zobacz również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas