Jak przechowywać mąkę i inne produkty sypkie?

Zawsze warto mieć pod ręką artykuły spożywcze, które wykorzystywane są do codziennego przygotowywania posiłków. Nie wyobrażamy sobie, by w domu nie znajdował się zapas mąki, cukru, przypraw czy też innych produktów sypkich, po które często sięgamy. Należy jednak odpowiednio je przechowywać, by jak najdłużej pozostawały świeże i nie straciły swojego smaku, aromatu i wyglądu. Oprócz tego w źle przetrzymywanych produktach sypkich bardzo często zagnieżdżają się mole spożywcze lub inne insekty. Wtedy jedzenie nadaje się już tylko do wyrzucenia. W jakich warunkach przechowywać żywność? W czym najlepiej ją umieszczać i jak długo można ją trzymać w domu? Podpowiadamy, jakich zasad należy przestrzegać przy przechowywaniu produktów spożywczych.

Mąka w worku
Mąka w worku©123RF/PICSEL

Warunki przechowywania żywności

Przechowywanie żwyności
©123RF/PICSEL

Jeśli chcemy zrobić zapasy mąki, cukru, soli lub innych produktów sypkich, należy zadbać o miejsce, w którym będziemy je przechowywać. Kiedyś w tym celu świetnie sprawdzały się spiżarnie, jednak obecnie rzadko kto posiada je w domu. Gdzie można zatem trzymać sypkie produkty?

Mąka nie lubi wilgoci i wysokiej temperatury. Wpływa to na szybsze psucie się produktu i rozwój drobnoustrojów. Dlatego też należy przechowywać ją w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu (najlepiej w temperaturze 8-10 stopni). Nie stawiajmy mąki blisko kaloryfera i w nasłonecznionym miejscu. Uważajmy też, by przestrzeń była wolna od wilgoci. Nie trzymajmy mąki bezpośrednio na ziemi, tylko na drewnianej podstawce czy półce. Zapewni to prawidłową cyrkulację powietrza. Warto sprawdzać regularnie, czy nierozpoczęte opakowania nie są zawilgocone lub przedziurawione. Produkt może się zepsuć, zanim go użyjemy albo może zostać zanieczyszczony molami spożywczymi i innymi insektami. W ten sam sposób należy przechowywać cukier, w przypadku którego trzeba zwrócić uwagę, czy nie ściągają do niego mrówki czy karaluchy.

W ciemnym, chłodnym i suchym miejscu należy także trzymać kasze, ryż, sól i przyprawy. Te jednak łatwiej schować do szafek kuchennych, gdyż zajmują mniej miejsca – kupujemy je też zazwyczaj w mniejszych ilościach. To samo zaleca się przy kawie i herbacie. W wysokiej temperaturze herbata utlenia się i traci swoje właściwości antyoksydacyjne.

W jakich opakowaniach przechowywać żywność?

Sypkie produkty w słoikach
©123RF/PICSEL

Nierozpoczętą mąkę czy cukier można zostawić w fabrycznym opakowaniu, jednak trzeba zwrócić uwagę, czy nie ma w nim dziur. Produkt może się wtedy wysypać i zabrudzić kuchnię, a także zwabić do niego różne insekty, w tym mole spożywcze. Czasem jednak nawet zamknięte papierowe torebki nie chronią żywności, gdyż mole mogą przegryźć karton czy foliowy woreczek. Najlepiej więc przesypać sypkie produkty do szczelnych, plastikowych lub szklanych pojemników, które nie tylko chronią przed insektami, ale też przed wilgocią i zwietrzeniem. Sypkie produkty pozostawione w otwartych opakowaniach tracą świeżość i aromat, łatwo chłoną zapachy z otoczenia i mogą spleśnieć oraz wydzielać woń stęchlizny lub zgnilizny.

Najlepiej do trzymania sypkiej żywności nadaje się szkło. Nie ma szans, by przegryzły się przez nie mole, w dodatku wyprodukowane jest z naturalnych składników niewchodzących w reakcję z artykułami spożywczymi. Szklane opakowania i słoiki nie przepuszczają zanieczyszczeń, chronią przed wilgocią, łatwo zachowuje się ich czystość, a oprócz tego widać, co znajduje się w ich wnętrzu. Warto jednak przyklejać na nie etykiety z nazwami produktu, by nie pomylić przykładowo soli z cukrem. Szkło to dość drogi wydatek, lecz można wykorzystać szklane pojemniki po kawie, sokach, czy innych produktach.

Do przechowywania artykułów spożywczych można wybrać też plastikowe pojemniki. Zapobiegają zawilgoceniu i przedostawaniu się insektów do jedzenia. Są też tańsze od szklanych słoików i występują w przeróżnych kształtach i rozmiarach. Przy wyborze plastikowych opakowań trzeba jednak uważać na to, czy dany rodzaj nadaje się do kontaktu z żywnością. Niektóre plastiki zawierają bowiem szkodliwe substancje, np. bisfenol A. Sypkie produkty można również umieszczać w metalowych puszkach, ale pod jednym warunkiem. Nie wolno wkładać do nich soli i innych produktów o kwaśnym odczynie, gdyż wchodzą one w reakcję z metalem, powodując rdzę i zanieczyszczając w ten sposób żywność. W takich opakowaniach najlepiej trzymać kawę lub herbatę.

Jak długo można przechowywać sypką żywność?

Sprawdź datę ważności produktów
©123RF/PICSEL

Sypkie produkty mają względnie długi okres przydatności. Na długo zachowają swoją świeżość, jeśli zastosujemy powyższe zasady przechowywania. Nie zmienia to faktu, że trzeba zwracać uwagę na ich datę ważności. Przykładowo w mące z czasem zwiększa się ilość kwasów tłuszczowych, przez co traci ona swoją sprężystość i smak. Czas przechowywania zależy od rodzaju mąki: pszenna typu 450, 500, 750 może być trzymana przez 5 miesięcy, typu 1400, 1850, 2000 przez 3 miesiące, natomiast mąka żytnia przez 4 miesiące. Jeżeli chodzi o kasze, to ich data przydatności sięga ok. 9-10 miesięcy w zależności od gatunku. Z kolei ryż należy przechowywać maksymalnie do sześciu miesięcy. Przyprawy w wersji zmielonej nadają się do użytku przez okres nie dłuższy niż pół roku. Niezmielone zaś wytrzymują nieco dłużej. Należy sprawdzić ich świeżość, rozcierając je w palcach.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas