Doskonała ryba na świąteczny stół. Wyborna w smaku i bardzo zdrowa

Trewal to mało popularna wśród Polaków ryba. Jak się okazuje jest cennym pod względem wartości odżywczych, a także doznań smakowych gatunkiem. Doskonale sprawdzi się na świąteczny stół jako alternatywa dla karpia. Jakie korzyści dla zdrowia niesie jej spożywanie? W jaki sposób przygotować trewala na Wigilię?

Nie tylko makrela! Trewal smacznie urozmaici twój jadłospis
Nie tylko makrela! Trewal smacznie urozmaici twój jadłospis123RF/PICSEL

Czy charakteryzuje się trewal?

Największą popularnością cieszy się trewal srebrzysty, zaliczany do morskich ryb z rodziny tuńczykowatych. Jego naturalnym środowiskiem są wody południowo-zachodniego Oceanu Atlantyckiego oraz południowo-wschodnich rejonów Pacyfiku. Z tego względu połowy realizowane są u wybrzeży Peru, Chile, Argentyny, Brazylii i Urugwaju.

Trewal posiada wrzecionowate, lekko ścieśnione ciało pokryte drobnymi łuskami. Jego grzbiet jest ciemno-niebiesko-szarawy, boki szarawe przechodzące w srebrzysto-białe podbrzusze. Zazwyczaj osiąga długość od 35 do 45 cm. Ceniony jest przede wszystkim za delikatne w smaku i niskokaloryczne mięso, a także niewielką ilość ości.

W Polsce trewal nie jest jeszcze zbyt popularną rybą, więc nie znajdziemy go w każdym sklepie. W okresie przedświątecznym warto go szukać w dobrze zaopatrzonych supermarketach oraz na targach rybnych. W sklepach najczęściej dostępny jest w formie wędzonej.

Świeży aromat zmierzchu

Czy trewal to zdrowa ryba?

Trewal to ryba, które nie zawiera dużych ilości tłuszczu. W 100 g mięsa znajduje się około 130 kcal, więc bez wyrzutów sumienia mogą sięgać po niego osoby dbające o sylwetkę czy będące na diecie odchudzającej. Stanowi świetne źródło dobrze przyswajalnego białka, które jest budulcem mocnych kości i mięśni.

Jedzenie trewali poleca się również z uwagi na obecność kwasów omega-3 i omega-6 w ich mięsie. Składniki te są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego i mózgu, zdolności koncentracji, zapamiętywania oraz efektywnego uczenia się. O ich istotnej roli w diecie często mówi się w kontekście profilaktyki choroby Alzheimera.

Regularne spożywanie trewala może wspomagać pracę serca i ograniczać ryzyko wystąpienia zakrzepów. Jego mięso obniża także poziom cholesterolu LDL we krwi, pozytywnie wpływa na wzrok, korzystnie działa na odporność oraz na kondycję skóry.

Trewala najczęściej można spotkać w postaci wędzonej.  W dobrze zaopatrzonych supermarketach dostępny jest także świeży
Trewala najczęściej można spotkać w postaci wędzonej. W dobrze zaopatrzonych supermarketach dostępny jest także świeżyEast News

Jak przyrządzić trewala?

Trewal w wersji wędzonej jest gotowym produktem, który można spożyć bezpośrednio z opakowania – w towarzystwie pieczywa lub dodać do sałatek. W przypadku wersji surowej najlepiej będzie go usmażyć lub upiec w piekarniku z dodatkiem panierki. Mięso tak jak w przypadku innych gatunków warto przyprawić ziołami, solą pieprzem i skropić cytryną. Świetnie będzie smakował też ugotowany na parze z dodatkiem kremowego sosu.

Kto nie może jeść trewala?

Przeciwskazań co do spożywania tej konkretnej ryby jest bardzo mało. Ostrożność powinny jednak zachować osoby z nietoleracją na gluten czy alergii na owoce morza. W pierwszym przypadku zamawiając trewala w restauracji należy się upewnić, że nie zawiera panierki, mąki czy pszenicy z innych źródeł. Ponadto trewal może wywołać reakcje alergiczne u osób z alergią na owoce morza. Ostrożność powinny zachować także kobiety w ciąży oraz karmiące piersią - ten gatunek ryby może zawierać w sobie nieznaczne ilości zanieczyszczeń, również metali ciężkich.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas