Dlaczego powinieneś jeść więcej masła orzechowego?

Uwielbiasz, kiedy zdrowe jedzenie jest jednocześnie smaczne? Dokładnie tak jest w przypadku masła orzechowego. Masło orzechowe jest pełne zdrowych substancji odżywczych, w skład których wchodzą między innymi witamina E, magnez, żelazo, selen i witamina B6. Badania pokazują, że osoby, które regularnie jedzą orzechy i masło orzechowe (również to z orzeszków ziemnych) są w mniejszym stopniu narażone na choroby serca oraz cukrzycę typu 2. Dodatkowo masło orzechowe jest uniwersalne – można je jeść na śniadanie, lunch, obiad, deser lub jako przekąskę. Proste przepisy pokażą ci, jak łatwo jest włączyć masło orzechowe do swojej diety. Jeśli smak sam w sobie nie wystarczy, abyś stał się jego fanem, rozważ zdrowotne walory masła orzechowego. Masło orzechowe pomaga:

article cover
© Photogenica

Zaspokoić apetyt

© Photogenica

Dzięki zawartości błonnika (około 2 gramy na łyżkę stołową) i białka (około 4 gramy na łyżkę stołową) masło orzechowe potrafi dobrze zaspokoić apetyt. Badanie opublikowane w British Journal of Nutrition pokazuje, że u osób, które jadły orzechy ziemne lub masło orzechowe na śniadanie zauważono zmniejszoną ochotę na jedzenie utrzymującą się do 12 godzin. Może być to spowodowane faktem, że masło orzechowe jest kojarzone ze zwiększeniem produkcji PYY – hormonu poczucia sytości.

Wyszczuplić ciało

© Photogenica

Ponieważ masło orzechowe pomaga kontrolować apetyt, nie powinno nikogo dziwić, że może przyczynić się do wyszczuplenia twojego ciała. Badania pokazują, że osoby spożywające orzechy zazwyczaj mają niższy wskaźnik masy ciała (BMI).

Utrzymać wspaniałą skórę i włosy

© Photogenica

Orzechy ziemne zawierają biotynę – witaminę B, która zapewni ci długie, bujne włosy oraz zadba o skórę głowy. Orzechy te zawierają również witaminę E, która odżywia skórę i chroni ją przed szkodliwymi promieniami UV.

Radzić sobie z cukrzycą typu 2

© Photogenica

Zarówno orzechy ziemne jak i powstałe z nich masło orzechowe mają z natury mało węglowodanów, pomagają więc zapobiegać skokom cukru we krwi. Z tego powodu są świetnym produktem spożywczym dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2.

Oczywiście nie oznacza to, że możesz zjeść od razu cały słoik masła orzechowego (niestety!). Każdy entuzjasta tego smakołyku wie, że ma on dużo kalorii (prawie 100 na łyżkę stołową), dlatego lepiej ograniczyć się do jednorazowej porcji wielkości dwóch łyżek stołowych.

Należy również pamiętać, że nie wszystkie masła orzechowe są sobie równe, dlatego szukaj naturalnych maseł bez dodatku tłuszczy częściowo utwardzonych (tłuszcze trans) oraz innych podejrzanych składników.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas