Pij, by wzmocnić odporność i poprawić krążenie. To bogactwo witamin i minerałów

Sezon jesienno-zimowy to czas, gdy wielu mierzy się z przeziębieniem i infekcjami górnych dróg oddechowych. Nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć, a więc już teraz warto zadbać o wzmocnienie odporności. Pomocny może się okazać sok z czarnego bzu. Katarzyna Bosacka wyjaśnia, dlaczego warto go pić.

Sok z czarnego bzu poprawia krążenie oraz wspiera drogi oddechowe
Sok z czarnego bzu poprawia krążenie oraz wspiera drogi oddechowe123RF/PICSEL

Sok z czarnego bzu na odporność

Leśnicy w facebookowym poście podkreślili, że działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, a także rozkurczowo i przeciwbólowo. Do tego wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych. Zachęcono więc, by skorzystać z ostatnich dni sezonu i samodzielnie zrobić z niego sok.

O tym, dlaczego, warto pić sok z czarnego bzu, wspomniała również Katarzyna Bosacka. W instagramowym poście wymieniły jego zalety i wspomniała, że jest jednym z produktów, który wzmocni naszą odporność. Wszystko to dzięki zawartym w nim witaminom A, B1, B2, B6 oraz C. Ważną rolę odgrywają również takie minerały jak potas, wapń, magnez i mangan.

Czarny bez wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe
Czarny bez wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe123RF/PICSEL

Na co pomaga sok z czarnego bzu?

Oprócz wyżej wspomnianych witamin i minerałów sok z czarnego bzu zawiera antocyjany, czyli przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i wykazują właściwości przeciwzapalne. "On działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jak już jesteśmy przeziębieni działa mocno wykrztuśnie i do tego oczyszcza górne drogi oddechowe. W dodatku ten przepiękny kolor zawdzięcza antocyjanom, które wzmacniają nasze naczynia krwionośne, chronią przed nowotworami i obniżają ciśnienie" - podkreśliła Katarzyna Bosacka.

Dziennikarka jest znana z tego, że zachęca do czytania składów produktów, by w ten sposób wybierać te najzdrowsze. Nakłania do tego również w tym przypadku i podpowiada, by wybierać stuprocentowy sok z czarnego bzu. Dodała, by jednak był bez cukru, bo to właśnie on sprzyja rozwojowi bakterii, przeziębienia i dalszej infekcji.

***

„Ewa gotuje”: Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas