W PRL-u się nią zajadano. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Dania jednogarnkowe nie tylko nie wymagają brudzenia wielu naczyń, ale dodatkowo w większości robią się bez konieczności częstego ingerowania w nie. To jedna z prostszych metod na przygotowanie sycącego i rozgrzewającego obiadu. Potrawą, która podbije serca mięsożerców jest pręga wołowa, duszona w towarzystwie warzyw i przypraw. Jak ją ugotować, by zachwycała smakiem? Podpowiadamy.

Jak przygotować duszoną pręgę wołową?
Jak przygotować duszoną pręgę wołową?123RF/PICSEL

Pręga wołowa - czym jest?

Rodzaj mięsa pochodzący z przedniej lub tylnej goleni nazywamy pręgą. Dla wielu osób ten kawałek jest nieco trudniejszy w obróbce od innych typów, gdyż bardzo często występuje w nim przerost błon i powięzi. Te niedogodności nie powinny jednak powstrzymywać przed wykorzystywaniem potencjału kulinarnego pręgi wołowej.

Bardzo często stanowi smakowity dodatek do esencjonalnego rosołu, ale świetnie sprawdzi się również w licznych daniach jednogarnkowych. Ze względu na swoją strukturę, pręga wołowa potrzebuje sporo czasu do uzyskania odpowiedniego stopnia miękkości. Cały proces obróbki termicznej potrafi trwać nawet 2-4 godziny. Nie warto jednak się zrażać.

Weź udział w badaniu
Weź udział w badaniuINTERIA.PL

Duszona pręga wołowa - lista zakupów

Potrawą, która podbije serca mięsożerców jest pręga wołowa, duszona w towarzystwie warzyw i przypraw.
Potrawą, która podbije serca mięsożerców jest pręga wołowa, duszona w towarzystwie warzyw i przypraw. 123RF/PICSEL

Długie duszenie to niejedyny sekret wybitnego smaku pręgi wołowej. Cała tajemnica ukrywa się w szpiku kostnym. Składnik nie tylko obfituje w białko, ale także dostarcza witamin, minerałów oraz kwasów omega-3. Jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie pręgi w domowej kuchni, możemy kupić cały kawałek lub mięso już podzielone na plastry.

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie papryki - żółta i czerwona
  • 4-5 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania mięsa

  1. Dorodny kawałek mięsa dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze części. Im drobniej to zrobimy, tym szybciej nabierze idealnej miękkości.
  2. Cebulę obieramy i szatkujemy w cienkie piórka, czosnek i marchewkę w plasterki, a papryki w kostkę.
  3. Do dużego garnka z grubym dnem wlewamy porcję oleju, rozgrzewamy, a następnie dodajemy czosnek i cebulę.
  4. Po krótkim przesmażeniu dorzucamy mięso i wszystkie przyprawy.  Marchew i papryki zostawiamy na później. Całość przykrywamy i dusimy przez co najmniej 2 godziny.
  5. Pamiętajmy, by w międzyczasie zaglądać do garnka i kontrolować, czy składniki nie przywierają do dna. Jeśli tak się stanie, dolejmy odrobinę wody.
  6. W połowie duszenia dodajemy do garnka paprykę oraz marchewkę, a następnie ponownie zostawiamy danie na ogniu przez 2 godziny.
  7. Gotową pręgę wołową podajemy na ciepło z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, makaronu lub kaszy. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Pomarańczowy indyk z grillaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas