Rogaliki robione metodą 1:1:1. Smak jest doskonały

Życzenia „pysznej kawusi” stały się w Polsce bardzo popularne. A gdyby tak do pysznej kawusi zaserwować doskonałe rogaliki z nadzieniem, które nie dość, że niczym obłoczek otulą podniebienie, to w dodatku są proste i szybkie w przygotowaniu? Dzięki metodzie 1:1:1 z ich zrobieniem poradzi sobie nawet kompletny amator w dziedzinie gotowania.

Pyszne rogaliki z nadzieniem z powodzeniem przygotujemy w domu
Pyszne rogaliki z nadzieniem z powodzeniem przygotujemy w domu123RF/PICSEL

Rogaliki z nadzieniem - składniki

Przygotowanie rogalików będzie szybkie i przyjemne, jeśli wykonamy je metodą 1:1:1, czyli używając takich samych proporcji składników.  Oto potrzebne składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 300 g twarogu sernikowego,
  • 300 g zimnego masła,
  • powidła lub ulubiony dżem/krem czekoladowy
  • cukier puder

Rogaliki z nadzieniem - przepis

Do naczynia wsypujemy mąkę i dodajemy masło oraz twaróg sernikowy, który powinien zawierać śmietankę i kultury bakterii fermentacji mlekowej. Całość dokładnie łączymy ze sobą, wyrabiamy i ugniatamy do powstania jednolitego ciasta. Tak przygotowane ciasto kroimy na dwa równe kawałki i formujemy z nich dwie kule. Owijamy je folią spożywczą i chowamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką, a kule rozwałkowujemy. Ciasto kroimy na osiem części - dokładnie tak samo, jak w przypadku krojenia pizzy w trójkąty. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy nadzienie - powidła, dżem lub krem czekoladowy. Nadzienie nabieramy małą łyżeczką.

Trójkąty zwijamy w stronę wierzchołka i formujemy rogaliki. Blachę piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i układamy przygotowane rogaliki. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas