Pachnący skwarkami smalec z przepisu babci Tereski. Przepis zrobi furorę

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Aromat podsmażanej cebuli, winnych jabłek i skwierczącej słoninki sprawia, że domownikom automatycznie zaczyna lecieć ślinka. Apetycznie pachnący oraz idealnie biały smalec to smakowity dodatek do świeżego pieczywa, nie tylko pszennego, ale także żytniego lub razowego. Podany w towarzystwie chrupiącego ogórka kiszonego oraz parującej herbaty z sokiem malinowym przywodzi na myśl wyprawy w polskie góry. Jak przygotować babciny smalec w domu? Podpowiadamy.

Domowy smalec bije na głowę sklepowe odpowiedniki
Domowy smalec bije na głowę sklepowe odpowiednikiKarol MakuratEast News

Czy warto jeść smalec?

Jedni zajadają się nim na potęgę, inni raczej stronią od tłustego smalcu. Okazuje się, że w smarowidle znajdziemy sporo składników odżywczych, mających pozytywny wpływ na zdrowie. Smalec obfituje przede wszystkim w witaminy A, D, E oraz K, a także kwas stearynowy, palmitynowy i linolowy. Ich obecność w diecie reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, przeciwdziała chorobom serca i reguluje pracę układu nerwowego.

Główną wadą smalcu jest jego wysoka kaloryczność. W 100 g produktu znajdziemy aż 100 g tłuszczu, z tego powodu dietetycy doradzają, by spożywać smarowidło jedynie w bardzo umiarkowanych ilościach i niezbyt często. Sklepowy smalec to produkt wysoko przetworzony, w którego składzie znajdziemy sporo soli, sztucznych barwników oraz cholesterolu, który osłabia serce. Jeśli chcemy mieć pewność, że smalec nie będzie zawierał żadnych podejrzanych dodatków, przygotujmy go samodzielnie.

Domowy smalec. Jakie są potrzebne produkty?

W dużych hipermarketach oraz sklepach z regionalną żywnością dostaniemy dwa rodzaje smalcu. Pierwszy, sprzedawany w kostce, służy głównie do smażenia pełnych smaku i soczystych kotletów schabowych. Ten przeznaczony do smarowania kryje się w niewielkich szklanych słoiczkach, a niejednokrotnie jego dość wysoka cena zniechęca nas do zakupu. Dzięki prostemu babcinemu przepisowi, szybko przygotujemy przysmak do chleba w domu.

Jak zrobić domowy smalec? Pyszne smarowidło łatwo przygotujesz we własnej kuchni
Jak zrobić domowy smalec? Pyszne smarowidło łatwo przygotujesz we własnej kuchni 123RF/PICSEL

Składniki na smalec:

  • 50-60 dag słoniny lub podgardla,
  • 20 dag wędzonego boczku,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Smarowidło do chleba - przepis na domowy smalec

Sposób przygotowania smalcu:

  1. Zakupioną słoninę lub podgardle kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka lub na patelnię. Składnik podgrzewamy powoli i na niewielkim ogniu do czasu, aż wytopi się cały tłuszcz. Dzięki temu smalec po wystygnięciu nabierze idealnie białej barwy.
  2. Obraną cebulę, jabłko oraz wędzony boczek ze skórką kroimy w kostkę, dorzucamy do wytopionego tłuszczu i smażymy do momentu zmniejszenia objętości oraz lekkiego zrumienienia.
  3. W kolejnym kroku zdejmujemy naczynie ze smalcem z ognia, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także pieprz i sól.
  4. Gorący smalec przelewamy do czystych i wyparzonych słoiczków, a następnie pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.
  5. Zimne smarowidło trzymamy w lodówce i zużywamy w przeciągu 2-3 tygodni. Świetnie komponuje się z chrupiącym pieczywem oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas