Mała pizza pita

Te pizze to doskonały sposób na podanie dziecku więcej warzyw, a zarazem przepyszny lunch bądź przekąska. I tak łatwo je przygotować.

Składniki na 6 porcji

  • 6 pełnoziarnistych chlebków pita
  • 6 łyżek uniwersalnego sosu warzywno-pomidorowego
  • 6 łyżek startego sera mozzarella
  • oliwa z oliwek extra virgin, do pokropienia

Nagrzej piekarnik do 220°C. Ułóż chlebki pita na papierze do pieczenia. Posmaruj każdy z nich łyżką sosu pomidorowego, używając grzbietu łyżki, a potem posyp łyżką sera. Piecz przez 5-7 minut, do czasu, aż ser się roztopi. Skrop każdą pizzę odrobiną oliwy. Podawaj w całości lub pokrojone na kawałki.

Reklama

RÓŻNE WARIANTY: Zmień dodatki. Spróbuj cienkich plasterków cebuli, pieczarek, selera naciowego lub oliwek; tartej marchewki lub cukinii; posiekanych młodych listków szpinaku, jarmużu bądź rukoli; małych kawałków ananasa; słodkiej kukurydzy, pieczonej papryki albo buraków, gotowanych owoców morza, plasterków gotowanego kurczaka albo indyka, posiekanej shiso, pietruszki albo bazylii, prażonych i zmielonych ziaren sezamu lub siemienia lnianego.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowy jak japońskie dziecko".

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia japońska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje