Genialny dodatek do fasolki szparagowej. Zastąpi masło i bułkę tartą

Roztopione masło z bułką tartą to smaczny dodatek do młodych warzyw - ziemniaczków czy fasolki szparagowej. Niestety taka omasta jest dość kaloryczna, więc muszą z niej zrezygnować osoby będące na diecie odchudzającej. Na szczęście istnieje kilka zdrowszych alternatyw, które warto wykorzystać. Czym więc zastąpić masło z bułką tarta?

Bułka tarta z masłem to nie jedyny smaczny dodatek do fasolki szparagowej. Istnieje kilka zdrowszych alternatyw
Bułka tarta z masłem to nie jedyny smaczny dodatek do fasolki szparagowej. Istnieje kilka zdrowszych alternatyw 123RF/PICSEL

Co dodać do fasolki szparagowej zamiast masła i bułki tartej?

Masło z bułką tartą to nie jedyny smaczny dodatek do fasolki szparagowej. Jeśli z pewnych powodów nie możesz jeść tego typu rarytasów - chcesz zrzucić nadprogramowe kilogramy, nie tolerujesz nabiału, glutenu lub z innych powodów musisz eliminować z diety jednonienasycone kwasy tłuszczowe i węglowodany proste, mamy dobrą wiadomość. Istnieje kilka równie smacznych alternatyw, które sprawią, że smak młodych warzyw będzie dużo lepszy.

Fasolkę szparagową zwykle serwuje się na obiad, jednak sprawdzi się także jako dodatek do sałatek - w połączeniu z innymi warzywami jej smak będzie bardziej wyrazisty i zdecydowanie lepszy.  Co można do niej dodać zamiast bułki tartej i masła?

Czosnek zamiast bułki tartej i masła

Czosnek w połączeniu z pietruszką smakują doskonale. Z powodzeniem można więc okrasić nimi fasolkę szparagową czy inne warzywa. Zyskają one dużo lepszy smak i aromat, a poza tym są to produkty niezwykle zdrowe, korzystnie wpływające na odporność organizmu. Możesz wykorzystać zarówno czosnek granulowany jak i ten świeży. Dodatkowo warto też skropić fasolkę odrobiną oliwy z oliwek lub dodać jogurt naturalny.

Drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek będzie idealnym dodatkiem do fasolki szparagowej
Drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek będzie idealnym dodatkiem do fasolki szparagowej123RF/PICSEL

Imbir zamiast bułki tartej i masła

Świeżo starty imbir jak i ten mielony będą idealnie pasować do fasolki szparagowej. Wspaniale "podkręci" smak warzyw, dzięki czemu nie będą mdłe. To rozwiązanie idealne dla osób lubiących pikantne potrawy. Dodatkowo imbir uznaje się za jedną z przypraw poprawiających metabolizm i ułatwiających utratę wagi, tak więc będzie to idealna opcja dla osób chcących schudnąć.

Pomidory zamiast bułki tartej i masła

Fanom fasolki szparagowej posmakuje z pewnością też wariant na zimno - w sałatce. Idealnie komponować się będzie z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i świeżymi listkami bazylii. Całość warto okrasić dressingiem z oliwy oliwek i aromatycznych ziół.

Akwedukty Nazca. Wodociągowy majstersztyk o długiej historiiAFP
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas