Dlaczego warto dodać ocet do barszczu czerwonego?

Aktualizacja

Barszcz czerwony nierozerwalnie kojarzy się z Wigilią Bożego Narodzenia. Nic w tym dziwnego, ponieważ to w jego towarzystwie raczymy się uszkami, na które wiele osób z wytęsknieniem czeka cały rok. Choć każda gospodyni domowa stara się jak może, aby zupa wyszła idealnie, a jej smak zachwycał gości, to niekiedy małe błędy sprawiają, że barszcz traci swoje wyjątkowe walory. Dlatego wielu - znanych i tych mniej znanych - kucharzy poleca, aby dodać podczas gotowania odrobinę octu. Po co się to robi? Dlaczego i kiedy warto dodać ocet do barszczu? Podpowiadamy!

Barszcz czerwony to nie tylko świąteczna zupa, ale także obowiązkowy punkt rodzinnych imprez
Barszcz czerwony to nie tylko świąteczna zupa, ale także obowiązkowy punkt rodzinnych imprez123RF/PICSEL

Barszcz idealny? Nic prostszego!

Czym charakteryzuje się idealny barszcz? Przede wszystkim głębokim smakiem, doborem odpowiednich przypraw, a także intensywnym, rubinowym kolorem. To gwarant tego, że nie tylko domownicy, ale i goście będą zachwyceni tą wyśmienitą zupą. Warto wiedzieć, jak poprawnie gotować barszcz, bo nie podaje się go wyłącznie od święta, a uszka nie są do niego jedynym dodatkiem. Barszcz to także idealna propozycja na jesienne dni, kiedy chłód przenikliwie przeszywa nasze ciało. Jaki jest jeden z największych błędów podczas przygotowywania zupy? To, że bardzo szybko traci kolor, co może zepsuć cały efekt (nie tylko) wizualny potrawy.

Dlaczego barszcz ma intensywnie czerwony kolor?

Czemu barszcz zawdzięcza swój rubinowy i intensywny kolor? To zasługa betaniny, zaliczanej do glikozydów. Okazuje się, że ta substancja w przemyśle spożywczym masowo wykorzystywana jest jako barwnik. Choć na etykietach często oznaczana jest symbolem E162, nie powinniśmy mieć obiekcji co do jej spożycia. Nie dość, że jest neutralna dla organizmu, to szybko jest z niego wydalana. Niestety, podczas gotowania może zdarzyć się tak, że barszcz traci na kolorze. Betanina zmienia swoje właściwości podczas zbyt długiej i intensywnej obróbki cieplnej. Dlatego, jeśli barszcz jest gotowany za długo, jego barwa może pozostawiać wiele do życzenia. Ratunkiem dla barszczu może być dodanie octu, ale w odpowiednim momencie gotowania.

Ocet do barszczu: Kiedy go dodawać?

Jeśli chcemy, aby barszcz nie stracił swojego koloru, najlepiej dodać ocet na początku gotowania zupy. To sprawi, że betanina odpowiedzialna za barwę będzie rozkładać się wolniej. To również dobry moment na to, aby kontrolować smak przygotowanej potrawy! A jaki ocet najlepiej do tego celu się nadaje? Znawcy i najlepsi kucharze zalecają ocet winny lub jabłkowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać również zwykły, spirytusowy. Trzeba jednak wlewać go do barszczu ostrożnie i w stonowanych ilościach, ponieważ jego smak może zdominować potrawę.

Triki na piękny kolor barszczu

Co zrobić, aby barszcz czerwony miał wyrazisty kolor? Są na to sposoby!
Co zrobić, aby barszcz czerwony miał wyrazisty kolor? Są na to sposoby!123RF/PICSEL

Dodanie octu to niejedyny trik, który pozwoli na uzyskanie pięknego, czerwonego koloru barszczu. Zanim przystąpimy do gotowania, warto buraki obrać drobniej niż zwykle, aby barwnik uwolnił się szybciej. To również skróci czas gotowania, bo jak już wiadomo, długa obróbka cieplna niekorzystnie działa na barszcz. Poza tym warto pamiętać, że zupa nie może gwałtownie wrzeć! Warto zmniejszyć moc palnika tak, aby zwartość garnka jedynie bulgotała tak samo, jak w przypadku rosołu.

A co zrobić, jeśli pomimo starań kolor barszczu jest daleki od idealnego? Nie trzeba spisywać go na straty! Wystarczy pod koniec jego przyrządzania dodać wspomniany ocet (ale w niewielkiej ilości). Jednak lepszym rozwiązaniem jest użycie soku z wyciśniętej cytryny albo odrobina kwasku cytrynowego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas