5 nawyków, które usprawnią pracę mózgu. Rozwiną jego struktury i poprawią pamięć

Wraz z upływem lat wielu z nas zaczyna obawiać się utraty sprawności umysłowej. Jednak istnieje wiele codziennych nawyków, które mogą pomóc w usprawnianiu pracy mózgu, zwłaszcza w starszym wieku. Oto jak możemy włączyć je do swojego życia.

Mózg jak brzytwa? Oto nawyki, które poprawią jego pracę
Mózg jak brzytwa? Oto nawyki, które poprawią jego pracę123RF/PICSEL

Jedz zdrowo. Do jadłospisu dodaj ryby i nie tylko!

Podstawą utrzymania sprawności umysłowej jest zdrowa dieta. Wprowadzenie ryb do jadłospisu co najmniej dwa razy w tygodniu to jedna z kluczowych zasad. Ryby, a zwłaszcza te tłuste, są bogate w kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na funkcje mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Oprócz tego dostarczają mózgowi białka, które jest konieczne do produkcji neuroprzekaźników. 

Ryby to jednak nie wszystko! W diecie wspierającej pracę mózgu powinny znaleźć się:

  • kiszonki
  • orzechy
  • gorzka, ciemna czekolada
  • zielone warzywa
  • pieczywo pełnoziarniste
  • jogurty

Spotykaj się i rozmawiaj z ludźmi. Mózg kocha interakcję

Spotkania to nie tylko okazja do miłego spędzenia czasu, ale także doskonały trening dla mózgu. Aktywność społeczna stymuluje naszą zdolność do myślenia i rozwiązywania problemów. 

Przebywanie z ludźmi, socjalizacja i wymiana myśli, czy poglądów nie tylko stymuluje nasz mózg, ale również go rozwija. Regularne spotkania z przyjaciółmi lub rodziną, rozmowy z sąsiadami, czy też uczestniczenie w klubach zainteresowań to skuteczne sposoby na utrzymanie sprawności umysłowej.

Ucz się języka obcego. To i inne przejawy treningu mentalnego

Nauka nowego języka to doskonały sposób na utrzymanie sprawności mózgu, a także rozwój ośrodka mowy. Osoby uczące się nowego języka wykazują poprawę w pamięci, koncentracji i zdolnościach logicznego myślenia. 

Zależność między nauką języka obcego a sprawnością umysłową wielokrotnie była przedmiotem najróżniejszych badań naukowych. Naukowcy z Umea University udowodnili, że nauka języka obcego intensywnie stymuluje mózg człowieka i rozwija jego struktury.

Z kolei badacze z Lund University w Szwecji, zauważyli, że studenci, którzy wzięli udział w trzymiesięcznym intensywnym kursie językowym, mają zwiększony obszar części kory mózgowej i hipokamp, czyli ośrodek pamięci. Tezę potwierdziło wykonanie badania rezonansem magnetycznym.

Osoby, które nie są zainteresowane nauką języka, mogą wdrożyć do swojego codziennego życia inne treningi mentalne, m.in.:

  • rozwiązywanie krzyżówek
  • czytanie książek
  • pisanie (najlepiej własnoręczne)
  • granie w gry logiczne
Regularne czytanie zmniejsza ryzyko powstawania chorób związanych z demencją
Regularne czytanie zmniejsza ryzyko powstawania chorób związanych z demencją123RF/PICSEL

Zioła dla mózgu. Picie takich naparów usprawni jego pracę

Zioła od wieków są używane do poprawy zdrowia, a niektóre z nich korzystnie wpływają na pracę mózgu. Miłorząb japoński znany jest ze swoich właściwości dotleniających komórki mózgu. Jego spożywanie poprawia pracę mózgu i koncentrację. Picie naparów z rumianku może pomóc w redukcji stresu i poprawie snu, co ma bezpośredni wpływ na funkcje umysłowe.

Różeniec z kolei znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych, które mogą wspomagać zdrowie mózgu. Natomiast żeń szeń syberyjski zawiera ponad 200 substancji aktywnych, w tym ginsenozydy, które pobudzają korę mózgową, co w rezultacie wzmacnia naszą koncentrację i wydolność psychiczną.

Takie zioła możemy spożywać codziennie w postaci naparów.

Regularne picie naparów z ziół pomoże uprawnić pracę naszego mózgu
Regularne picie naparów z ziół pomoże uprawnić pracę naszego mózgu 123RF/PICSEL

Unikaj m.in. fast foodów

Unikanie używek ma kluczowe znaczenie dla zdrowia mózgu. Zbyt częste spożywanie alkoholu może prowadzić do uszkodzeń komórek mózgowych, co z kolei może negatywnie wpływać na funkcje poznawcze. Osoby, które nadużywają alkoholu, często cierpią na zaburzenia mowy, pamięci, a także świadomości. 

Podobne działanie na nasz mózg ma żywność wysoko przetworzona, czyli wszelkie fast foody. Są one bogate w tłuszcze nasycone i sztuczne dodatki, których spożywanie może prowadzić do otyłości, a także rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, co z kolei negatywnie wpływa na zdolności poznawcze człowieka.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas