Reklama

Zielony odcień zdrowia

Traktujemy swoje ciało lekceważąco, póki zdrowie nie zacznie szwankować. Jesteśmy wówczas w stanie zrobić wszystko, by je odzyskać. A może tej jesieni wyprzedzimy wirusy i bakterie i ubezpieczymy się na zdrowie w naturalny sposób?

Nie ma lepszej metody na wzmacnianie systemu immunologicznego niż regularne i racjonalne odżywianie. Nie czyńmy z jedzenia religii dietetycznej: wszyscy mamy świadomość niedoskonałości powietrza, wody i gleby, w której rosną plony. Zawsze możemy jednak wybierać najlepsze z dostępnych opcji - dla zdrowia naszych najbliższych i nas samych. 

Bezcenny chlorofil 

Czy zdrowe nawyki żywieniowe to nie jest najcenniejsze, co możemy zaszczepić w głowach naszych dzieci? Przecież one niekoniecznie słuchają tego, co do nich mówimy, ale doskonale odwzorowują nasze zachowania i nawyki. Jednym z nich może stać się codzienna tradycja zjadania zielonych warzyw. Obfitują w chlorofil, barwnik odpowiedzialny nie tylko za kolor, ale posiadający również szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Działanie chlorofilu jest tak szerokie, że zasłużył sobie na miano zielonej krwi. Jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal tożsamą z cząsteczką hemoglobiny. Im roślina ma bardziej intensywnie zieloną barwę, tym więcej chlorofilu w sobie zawiera.

Reklama

Najcenniejsze warzywa

Prym wiodą algi i warzywa o intensywnie zielonych liściach, takie jak: natka pietruszki, jarmuż, lubczyk, szpinak czy rukola. Zdecydowanie najwięcej zyskamy, jedząc je na surowo, zarówno jako element sałatek czy surówek, jak i w formie świeżo wyciskanych soków warzywnych. Obróbka cieplna sprawia, że chlorofil się ulatnia, bywa, że wytracamy nawet połowę jego zawartości.


Na straży zdrowia

Właściwości chlorofilu są tak szerokie, że trudno wymienić wszystkie. Skoncentrujmy się na najważniejszych: wpływa na poprawę procesów metabolicznych i pozwala kontrolować wagę ciała. Zielone warzywa pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, która jest warunkiem koniecznym zdrowia w każdym aspekcie. Chlorofil ogranicza stany zapalne w ciele, wspiera oczyszczanie wątroby. Korzystnie wpływa na stan skóry i śluzówek oraz przyspiesza gojenie się ran.

Działa przeciwnowotworowo

Obecność zielonych warzyw w codziennym jadłospisie to nasza najlepsza tarcza chroniąca przed chorobami nowotworowymi. Chlorofil potrafi wyeliminować część uszkodzeń DNA powodowanych przez kancerogeny.

Cenniejszy niż perfumy 

Dieta uboga w warzywa i owoce jest jedną z przyczyn nieświeżego oddechu. Żywność wysokoprzetworzona, którą zalany jest świat XXI wieku, potrafi trwale osłabić układ pokarmowy i zaburzyć procesy metaboliczne. Świadomie włączajmy do codziennego menu zielone listki. Chlorofil odświeża wewnętrzne środowisko organizmu, eliminując bakterie odpowiedzialne za wydzielanie nieprzyjemnego zapachu. 


Ewa Koza, mamsmak.com  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy