Zielone warzywa: Najcenniejsze dla zdrowia

Zieleń jest kolorem zdrowia, warto z niego korzystać jak najczęściej. Warzywa w tych odcieniach mają niekwestionowane zasługi dla wzmocnienia organizmu. Obfitują w chlorofil potocznie nazywany zieloną krwią roślin. Co zyskujemy wdrażając go do codziennego jadłospisu?

Koronnym argumentem zielonych warzyw jest wspomniany już chlorofil, barwnik, którego budowa jest niemal tożsama z ludzką krwinką czerwoną. Chlorofil zawsze miał ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, jednak od kiedy żyjemy w mocno zanieczyszczonym środowisku trudno przecenić jego rolę.

Reklama

Zielony odcień życia 

Sprzyja on całkowitej detoksykacji organizmu. Jedząc zielone warzywa intensyfikujemy wytwarzanie tlenu i lepsze dotlenienie każdej komórki ciała.

Ma to ogromne znaczenie dla oczyszczenia organizmu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. W jakim mechanizmie to zachodzi?

Drobnoustroje chorobotwórcze nie rozwijają się w środowisku bogatym w tlen, ten z kolei sprzyja rozwojowi bakterii niezbędnych nam do życia i dobrego funkcjonowania całego organizmu.

Alkaliczna strona zdrowia

Chlorofil sprzyja też odkwaszeniu organizmu, a równowaga kwasowo-zasadowa jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie. Ma zdolność neutralizowania nieświeżego oddechu, którego źródłem są nierzadko problemy trawienne i zakwaszenie organizmu. Stymuluje też układ immunologiczny i aktywizuje do pracy jelita. Niweluje działanie wolnych rodników chroniąc nas przed rozwojem chorób cywilizacyjnych.

Dla matek karmiących

W diecie matki karmiącej chlorofil powinien mieć istotne miejsce - nie tylko stymuluje produkcję, ale też wydzielanie mleka.


Dowiedz się więcej na temat: zielone warzywa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje