Reklama

Wartościowe tłuszcze

Dietetycy i lekarze apelują: nie rezygnujmy z tłuszczów. Wiele z nich posiada prozdrowotne właściwości, które wspomagają nasz organizm.

Tłuszcz stanowi budulec naszych błon komórkowych, gwarantuje utrzymanie ciepłoty ciała, stabilizuje organy wewnętrzne, a co ważne - dostarcza nam witamin. A, D, E i K to właśnie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, których podaż jest nam niezbędna dla zdrowia.

Warto sięgać po dobrej jakości oliwę. Jest bogata w cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy, istotny dla układu krążenia. Możesz zastąpić nią masło i np. maczać kromkę chleba w oliwie z pierwszego tłoczenia.

Kwasy omega są konieczne dla dobrej pracy mózgu. Znajdziemy je głównie w tłustych rybach takich jak: makrela, śledzie, łosoś, halibut czy tuńczyka.

Reklama

Warto włączyć do diety orzechy. Są co prawda wysokokaloryczne, więc należy zjadać nie więcej niż garść dziennie.

Migdały, orzechy włoskie czy laskowe doskonale stymulują mózg do pracy. Z tych samych powodów sięgajmy po ciemne pieczywo, kasze i nasiona: słonecznik, dynię, siemię lniane czy sezam.   

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama