Reklama

Trudno ich nie lubić

Trwa sezon na śliwki. Spożywane w formie surowej te wspaniałe owoce oddają najwięcej swoich cennych składników.

W śliwkach znajdziemy witaminę A, B oraz E, magnez, wapń, fosfor, żelazo i potas. Śliwki znane są z tego, że działają relaksacyjnie i poprawiają humor. Ciemne odmiany owoców są bogate w przeciwutleniacze, które działają przeciwmiażdżycowo.

Najlepsze na trawienie

Jednak największą sławę zyskały śliwki dzięki pozytywnemu wpływowi na trawienie. Są skuteczne w oczyszczaniu organizmu z toksyn i zapobiegają zaparciom. Dlatego zmniejszają zagrożenie rakiem jelita grubego. Te cenne właściwości zawdzięczają dużej ilości pektyn.

Fosfor i żelazo zawarte w suszonych śliwkach służą małym dzieciom, wegetarianom i osobom będącym na lekkostrawnej diecie. Jedząc 3 suszone śliwki dziennie można wyregulować pracę układu pokarmowego.

Reklama

Komu szkodzą?

Śliwek nie powinny jeść osoby chore na cukrzycę, mające problemy z trzustką i wątrobą. Należy też unikać przejadania się śliwkami, mogą bowiem powodować wzdęcia.


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śliwki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy