Szczypiorek – zielona strona zdrowia

Inne wartości odżywcze szczypiorku  

Reklama

Oprócz szerokiej oferty witamin z grupy B, jedząc szczypiorek wykarmimy organizm witaminami: A, C oraz K. Roślina obfituje też w związki mineralne z naciskiem na wapń, żelazo potas, mangan, bor i molibden. 

Korzyści dla zdrowia 

Szczypiorek wpływa na normalizację ciśnienia tętniczego krwi, dlatego zalecany jest przy nadciśnieniu i  chorobach układu krążenia. Z uwagi na zawartość olejków eterycznych oraz związków siarki korzystnie wpływa na procesy metaboliczne - zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, zapobiega zaparciom, zaostrza apetyt. Ma także właściwości bakteriobójcze.  

Ewa Koza, mamsmak.com


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje