Reklama

Szczypiorek – zielona strona zdrowia

Zielone liście szczypiorku osiągają nawet do trzydziestu centymetrów długości i mimo że puste w środku, kryją prawdziwe bogactwo wartości odżywczych. Warto wiedzieć, że fioletowe kwiaty szczypiorku są również jadalne. Pełniąc funkcję ozdobną, są jednocześnie cenne odżywczo. Dla kogo szczypiorek będzie szczególnie pożądany?

Wiosenna roślina doskonale smakuje serwowana z jajecznicą, jajkami na miękko, w połączeniu z rzodkiewką czy pomidorami. Trudno znaleźć osobę, która choć raz nie kosztowała twarożku ze szczypiorkiem. Warzywo doskonale wzbogaca smak zup, dań z makaronem, a także rybnych i mięsnych. Choć ma wyrazisty, trochę cebulowy smak, świetnie komponuje się z wieloma produktami, sprawiając, że danie nabiera wyrazistego charakteru. Trzeba pamiętać, że roślina jest mało trwała i nie nadaje się  do długiego przechowywania. W lodówce zachowa świeżość nie dłużej niż przez kilka dni.

Reklama

Odżywcza moc szczypiorku

Szczypiorek jest niskokaloryczny i nikt, nawet osoby w trakcie redukcji masy ciała, nie powinien zaprzątać sobie głowy jego wartością energetyczną. Dodatkowo obfituje w błonnik, co ma duże znaczenie dla usprawnienia perystaltyki jelit i unormowania regularności wypróżnień. Około cztery procent jego składu stanowią węglowodany, a trzy procent szczypiorku to białko.

Jak wszystkie zielone warzywa, szczypiorek obfituje w chlorofil, zielony barwnik roślin, który jest jednocześnie silnym przeciwutleniaczem. Sprzyja on całkowitej detoksykacji organizmu. Jedząc szczypiorek, intensyfikujemy wytwarzanie tlenu i lepsze dotlenienie każdej komórki ciała. Ma to ogromne znaczenie dla oczyszczenia organizmu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. 

Bogactwo witamin z grupy B

Szczypiorek wygrywa niepowtarzalnym zestawem witamin z grupy B. Zawiera pokaźne ilości witaminy B9 powszechnie występującej pod nazwą kwasu foliowego. Jest ona niezwykle ważna w diecie kobiet ciężarnych, gdyż warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej. To jednak nie koniec atutów witaminy B9. Ona warunkuje wzrost i dba o prawidłowe działanie komórek, korzystnie wpływa na układ nerwowy, dba o sprawne funkcjonowanie mózgu.

Szczypiorek oferuje nam też witaminę B1, która warunkuje metabolizm węglowodanów i reguluje prawidłowy przekaz impulsów nerwowych. Znajdziemy w nim również witaminę B2, która jest odpowiedzialna za powstawanie czerwonych krwinek. Współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Uczestniczy w metabolizmie białek i tłuszczów. Odgrywa też ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. B3 z kolei poprawia kondycję włosów i ukrwienie skóry. Uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków.  Reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne. 

Witamina B5 jest konieczna do prawidłowego metabolizmu białek, węglowodanów i tłuszczów oraz syntezy niektórych hormonów. Przyspiesza też gojenie ran i poprawia stan włosów. Witamina B6 bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów i hemoglobiny.  


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje