Syrop glukozowo-fruktozowy a epidemia otyłości

Świat XXI wieku zalała epidemia otyłości. Kłopoty z wagą dotyczą już coraz młodszych dzieci. Zjawisko ma dalekosiężne konsekwencje zdrowotne i staje się problemem globalnym. Jednym z winowajców tego stanu rzeczy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym syrop glukozowo-fruktozowy.

Syrop ten, powszechnie używany jako substancja słodząca, powstaje w procesie technologicznej obróbki skrobi kukurydzianej. Jego rola nie kończy się na dosładzaniu produktów.

Reklama

Dlaczego jest tak chętnie stosowany w przemyśle spożywczym? Jest tańszy od cukru,  bezbarwny, występuje w formie płynnej i charakteryzuje się niską lepkością, a przy tym wyjątkową siłą słodzącą. Wszystkie wymienione parametry czynią go przyjaznym dla procesów technologicznych. Jest łatwy w transporcie, jego rozlewanie i dozowanie również nie nastręcza trudności.

Oprócz właściwości słodzących wpływa na poprawę szeregu innych cech produktu. Poprawia smak, zapach i konsystencję. Wyostrza barwy artykułów spożywczych, co ma niebagatelne znaczenie dla sprzedaży: kupujemy to, co nam się podoba. Również w kwestii smaku pierwsze skrzypce gra zmysł wzroku: odruchowo sięgniemy po ten produkt, który jest atrakcyjny wizualnie.

Gdzie go znajdziemy?

Chyba łatwiej byłoby wymienić te kategorie produktów, które są wolne od syropu glukozowo-fruktozowego. Powszechnie dodawany jest do napojów gazowanych i niegazowanych, a także alkoholowych, głównie piw smakowych i likierów. Bez trudu znajdziemy go w składzie dżemów, galaretek, wyrobów cukierniczych i pieczywie. Występuje nawet w lodach, serkach, mlecznych napojach fermentowanych czy deserach mlecznych. Można go znaleźć w zupach, ketchupach, a nawet mięsie mielonym. Nie są od niego wolne nawet produkty reklamowane jako zdrowa żywność, dlatego warto czytać etykiety i być świadomym, tego, co zjadamy.

Dowiedz się więcej na temat: syrop glukozowa-fruktozowy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje