Reklama

Syrop glukozowo-fruktozowy a epidemia otyłości

Świat XXI wieku zalała epidemia otyłości. Kłopoty z wagą dotyczą już coraz młodszych dzieci. Zjawisko ma dalekosiężne konsekwencje zdrowotne i staje się problemem globalnym. Jednym z winowajców tego stanu rzeczy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym syrop glukozowo-fruktozowy.

Syrop ten, powszechnie używany jako substancja słodząca, powstaje w procesie technologicznej obróbki skrobi kukurydzianej. Jego rola nie kończy się na dosładzaniu produktów. 

Dlaczego jest tak chętnie stosowany w przemyśle spożywczym? Jest tańszy od cukru,  bezbarwny, występuje w formie płynnej i charakteryzuje się niską lepkością, a przy tym wyjątkową siłą słodzącą. Wszystkie wymienione parametry czynią go przyjaznym dla procesów technologicznych. Jest łatwy w transporcie, jego rozlewanie i dozowanie również nie nastręcza trudności.

Reklama

Oprócz właściwości słodzących wpływa na poprawę szeregu innych cech produktu. Poprawia smak, zapach i konsystencję. Wyostrza barwy artykułów spożywczych, co ma niebagatelne znaczenie dla sprzedaży: kupujemy to, co nam się podoba. Również w kwestii smaku pierwsze skrzypce gra zmysł wzroku: odruchowo sięgniemy po ten produkt, który jest atrakcyjny wizualnie.

Gdzie go znajdziemy?

Chyba łatwiej byłoby wymienić te kategorie produktów, które są wolne od syropu glukozowo-fruktozowego. Powszechnie dodawany jest do napojów gazowanych i niegazowanych, a także alkoholowych, głównie piw smakowych i likierów. Bez trudu znajdziemy go w składzie dżemów, galaretek, wyrobów cukierniczych i pieczywie. Występuje nawet w lodach, serkach, mlecznych napojach fermentowanych czy deserach mlecznych. Można go znaleźć w zupach, ketchupach, a nawet mięsie mielonym. Nie są od niego wolne nawet produkty reklamowane jako zdrowa żywność, dlatego warto czytać etykiety i być świadomym, tego, co zjadamy.

Jak wpływa na zdrowie?

Syrop składa się z dwóch cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Jego wpływ na nasze zdrowie jest zdecydowanie negatywny. Nie ma żadnej wartości odżywczej - jest źródłem pustych kalorii. Konsekwencje spożywania produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy są poważne i dalekosiężne. Wymieńmy najważniejsze:

1. Zaburzone zostaje odczuwanie głodu i sytości: mamy większy apetyt, odkłada nam się więcej tkanki tłuszczowej i dochodzi do rozwoju otyłości;

2. Z czasem zaburzona będzie gospodarka węglowodanowa organizmu: skoki stężenia insuliny i glukozy we krwi prowadzą do rozwoju insulinooporności tkanek i rozwoju cukrzycy typu 2;

3. Długotrwale obecny w diecie syrop glukozowo-fruktozowy prowadzi do wzrostu stężenia trójglicerydów we krwi, których nadmiar przyczynia się do rozwoju miażdżycy, zawałów, chorób nerek czy stłuszczenia wątroby;

4. Posądzany jest również o zmianę metabolizmu miedzi i zwiększenie predyspozycji do rozwoju anemii, osłabienia naczyń krwionośnych i kości.

Cukier a syrop glukozowo-fruktozowy  

Syrop podobnie jak sacharoza (cukier z naszych cukierniczek) składa się z dwóch cukrów prostych, z tym że w syropie więcej jest fruktozy, która ulega metabolizmowi znacznie szybciej niż glukoza. Ponadto oba cukry występują w syropie w formie wolnej, przez co są szybciej metabolizowane w organizmie, a to najprostsza droga do rozwoju otyłości.  

Jak ograniczyć jego spożycie?  

Zdecydowanie trzeba czytać etykiety i wybierać jak najmniej przetworzoną żywność. Zrezygnujmy z tak zwanego śmieciowego jedzenia, wód smakowych, napojów gazowanych i niegazowanych. Jak najczęściej sięgajmy po świeże warzywa i owoce, wodę mineralną lub źródlaną oraz domowe świeże soki warzywno-owocowe. Zachowajmy również czujność kupując produkty opatrzone napisem: zdrowa żywność. Paradoksalnie i one mogą mieć w skaldzie syrop glukozowo-fruktozowy.  

Ewa Koza, mamsmak.com                


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy