Roszponka. Sałata, która nie jest sałatą

​Roszponka to niewielka roślina z rodziny kołkowatych. Choć botanicznie nie ma nic wspólnego z sałatami, to jest do nich powszechnie zaliczana. Ma szereg zdrowotnych właściwości i może stanowić element diety kobiet w ciąży. Nadaje się także dla dzieci.

Roszponka, zwana też roszpunką, rapunkułem, raszpanką lub kozłkiem sałatką, jest popularnym dodatkiem do sałatek. W annałach pojawiła się już w XVI wieku, a do powszechnego użycia trafiła w wieku XVII. W Polsce, mimo naturalnego występowania, nie cieszyła się wielką estymą. Na stołach zagościła dopiero na początku XX wieku i pozostaje tam do dziś.

Reklama

W tej niepozornej roślinie znajdziemy mnóstwo beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A. Jej dobroczynne działanie na skórę i ochrona przed starzeniem są znane od wieków. Mówi się, że zapobiega rozwojowi nowotworów i zapobiega występowaniu chorób serca.

Roszponka jest składnikiem wielu diet oczyszczających i odtruwających organizm. Wpływa korzystanie na pracę układu pokarmowego, przyspieszając trawienie pokarmów. Roślina ta jest uznawana za naturalny sposób na zaparcia. Wyciskany z liści sok stosowany jest w medycynie przy leczeniu wrzodów żołądka.

Roszponka doskonale nadaje się dla kobiet w ciąży. Zawiera dużo żelaza, które jest potrzebne w stanach osłabienia i zapobiega występowaniu anemii. Może być składnikiem diety nawet małych dzieci. Podobnie, jak w przypadku wszystkich nowych pokarmów, powinna być wprowadzana w niewielkich ilościach, aby sprawdzić czy nie powoduje niepożądanych skutków ubocznych lub nie wywołuje alergii pokarmowych.

Ponieważ roszponka należy do rodziny kozłkowatych, ma silne działanie uspokajające. Napary z roszponki można stosować ją w stanach podwyższonego napięcia, przewlekłego stresu czy problemach ze snem.

Roszponka uznawana jest także za doskonałe remedium na objawy przesilenia wiosennego. Biorąc pod uwagę, że rośnie w ogrodach i na łąkach już w marcu, nie powinno być problemów z jej dostępnością.

Roślina jest także cenny lekarstwem dla chorych na dnę moczanową. Podobnie jak kalarepa, kapusta, ogórki czy cykoria, wspomaga powstawanie kwasu moczowego.

Liście roszponki zbiera się od marca do kwietnia, a także późną jesienią. W smaku są lekko orzechowe. Stanowią dodatek do sałatek i mieszanek warzyw. 


Dowiedz się więcej na temat: Roszponka | Roszpunka | kozłek

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje