Reklama

Pięć porad zmniejszających ryzyko powstania raka jajników

Wczesne wykrycie nowotworu jajników zdarza się bardzo rzadko, ponieważ zazwyczaj nie daje on wyraźnych objawów lub jest ich niewiele. Rak jajników jest jednym z najbardziej inwazyjnych nowotworów ginekologicznych i zazwyczaj diagnozowany jest w zaawansowanym stadium, o czym zapewne wie tylko ta uświadomiona część kobiet. By przejąć kontrolę nad zdrowiem naszej kobiecości, powinnyśmy regularnie uczęszczać na badania cytologiczne i być w kontakcie z ginekologiem. Jednak to nie jest jedyna rada, do której powinny stosować się kobiety. Lekarze potwierdzają, że odpowiednia dieta i konkretne produkty żywnościowe mają istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworu jajników. Oto pięć porad dietetycznych obniżających to ryzyko:

Unikaj czerwonego i przetworzonego mięsa

Nie oznacza to, że masz całkowicie wyeliminować czerwone mięso z diety. Wystarczy tylko, że ograniczysz jego ilość. Wiele badań pokazało, że dieta bogata w mięso może znacząco zwiększyć ryzyko powstania raka jajników. Jeden z artykułów opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition wyraźnie udowadnia, że osoby stosujące dietę złożoną głównie z mięsa były aż dwa razy bardziej narażone na zachorowanie na raka jajników, niż te, których jadłospis nie zawierał tak dużych ilości mięsa i tłuszczów. Warto zatem zachować umiar w jedzeniu mięsa, by chronić swoje zdrowie. Szczególnie zaś należy wystrzegać się przetwarzanych i mechanicznie oddzielanych produktów mięsnych.

Reklama

Pij systematycznie herbatę

Znany angielski napój, który bywa doskonałym dopełnieniem codziennych posiłków, a także stałym gościem spotkań towarzyskich, posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Występujące w różnego rodzaju herbatach związki zwane flawonoidami, oprócz właściwości antyoksydacyjnych, pomagają wzmacniać układ odpornościowy, zmniejszać stany zapalne, tym samym działając przeciwnowotworowo. Substancje te sprzyjają również w utrzymaniu poprawnej pracy organizmu i dobrego samopoczucia.

Badania pokazują, że picie dwóch szklanek czarnej herbaty dziennie zmniejsza ryzyko powstania nowotworu jajników średnio o 31 procent, ale to nie ten rodzaj herbaty ma najwięcej atrakcyjnych dla naszego organizmu substancji. Najwięcej właściwości antynowotworowych znajdziemy w zielonej herbacie, która wytwarza związki znane jako polifenole. Jednym z nich jest galusan epigallokatechiny, czyli w skrócie EGCG, hamujący rozwój wielu rodzajów nowotworów, w tym raka jajników, ale także prostaty, białaczki czy raka piersi.

Zielono mi, czyli jedz zielone warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste zawierają małą ilość kalorii i dużo błonnika. Są zatem, podobnie jak herbata, idealnym środkiem antyoksydacyjnym i działającym przeciwnowotworowo. W skład m. in. sałaty, szpinaku, brokułów, naci selera czy pietruszki wchodzą cenne składniki odżywcze, zapewniające ochronę nie tylko przed różnymi rodzajami nowotworów, ale i chorobami serca. Szczególnie warzywa kapustne bogate są w witaminy, antyoksydanty oraz minerały, które wspomagają walkę z rakiem oraz mają pozytywny wpływ na ogólne zdrowie.

Warzywa, takie jak wspomniane kapusta czy brokuły, zawierają ważny związek - sulforafan, znany ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Szpinak natomiast jest bogaty w witaminę K, D, A, E, a także cenne minerały. Zawiera on także apigeninę, która zwalcza komórki nowotworowe. Włączając go do diety możesz znacząco zmniejszyć ryzyko powstania raka jajników. Inne warzywa o podobnych właściwościach to jarmuż, rukola oraz brukselka.

Kwaśne, ale zdrowe - cytrusy

Należące do grupy cytrusów pomarańcze, cytryny, grejpfruty czy limonki zawierają duże ilości flawonoidów, czyli składników odżywczych, mających kilka właściwości przeciwnowotworowych. Substancje, które znajdują się w cytrusach są w szczególności odpowiedzialne za hamowanie procesu wzrostu komórek nowotworowych oraz ich aktywności. Badania wskazują, że spożywanie jednej szklanki soku pomarańczowego dziennie może wyraźnie zmniejszyć występowanie nowotworu. Natomiast większa jego ilość może jedynie wzmocnić pożądany efekt.

Cukier krzepi raka

Wydaje się, że nie ma prostszego sposobu na przekazanie tej informacji: rak kocha cukier, a uczucie to jest obustronne! Cukier zachęca komórki rakowe do wzrostu i zapewnia im paliwo do dalszego rozwoju. Komórki nowotworowe żywią się cukrem i spożywają go 10 razy szybciej niż zdrowe komórki. Cukier hamuje także jeden z najważniejszych procesów zachodzących w naszym organizmie, czyli fagocytozę, która pozwala usuwać szkodliwe lub obce ciała z organizmu oraz stanowi doskonały mechanizm wzmacniający odporność. Poprzez obecność cukru w naszym organizmie jego środowisko staje się bardziej kwasowe, co wyjątkowo sprzyja rozwojowi nowotworów. Ponadto nadmierne spożywanie słodkiego białego pyłku prowadzi do otyłości, która jak powszechnie wiadomo jest jednym z głównych czynników, wywołujących nowotwory.

Powyższe porady nie mają bynajmniej sprowadzić do wniosku, że należy wystrzegać się cukru jak ognia, ale raczej konsumować produkty, które posiadają jego zdrowszy rodzaj – np. owoce. Podobnie jest z mięsem, które jest przecież podstawowym budulcem kości, a lekarze zalecają, by nie rezygnować z produktów mięsnych w diecie. Ważne tylko, by nie stanowiły one przeważającej części naszego jadłospisu. Sprawdzone właściwości antynowotworowe niewątpliwie zawierają różne rodzaje herbat, a także liściaste warzywa, dlatego to przede wszystkim o tych produktach trzeba pamiętać, planując codzienną dietę.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nowotwór jajnika
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy