Reklama

Nigdy nie jedz ryb z tymi warzywami

Nie ma wątpliwości co do tego, że ryby są niezwykle ważnym elementem zdrowego odżywiania. Dostarczają organizmowi niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania kwasy Omega-3, oraz witaminy A, D, E. Należy jednak pamiętać, by nie łączyć ryb z warzywami kapustnymi w jednym posiłku.

Warzywa kapustne, do których należą m.in. kalafior, kalarepa, brokuł, jarmuż czy sama kapusta są źródłem potasu, żelaza i wapnia. Są niskokaloryczne, ale bogate w ważne wartości odżywcze. I choć połączenie w jednym posiłku ryb i warzyw kapustnych wydaje się na pierwszy rzut okna idealnym rozwiązaniem, to poprzez zawarty w rybach jod powinniśmy unikać spożywania ich razem.

Dlaczego nie warto łączyć ryb z warzywami kapustnymi?

Okazuje się, że warzywa kapustne niekorzystnie wpływają na wchłanianie jodu, blokując jego wychwytywanie przez tarczycę. Spożywając w jednym posiłku ryby i warzywa kapustne uniemożliwiamy organizmowi odpowiednie wchłanianie jodu, to z kolei wpływa negatywnie na produkcję hormonów tarczycy.

Reklama

Niedobór jodu w organizmie może przyczyniać się do niedoczynności tarczycy, a wówczas cały organizm nie funkcjonuje tak, jak powinien. Ponadto brak odpowiednich wartości jodu może prowadzić do otyłości, niepłodności, a u dzieci do poważnych zaburzeń neurologicznych.

Powinniśmy zatem pamiętać, by ryby i warzywa kapustne spożywać osobno, w odpowiednich odstępach czasu.  

***

Zobacz także:

Syrop z czarnuszki - doskonałe wsparcie przy przeziębieniu

Kto nie powinien jeść wątróbki?

Te produkty pomogą ci zadbać o tętnice

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | kapusta | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy