Najwyższy czas na gruszki
Gruszki – idealne kształtem, niezrównane smakiem i wyjątkowo cenne odżywczo. Trudno znaleźć argumenty, by ich nie jeść. Zawierają rzadko występujący w żywości jod, a także miedź i bor. Czym jeszcze wygrywają?
Gruszki pojawiają się u schyłku wakacji, mogą być zapowiedzią jesieni; niezwykle smaczną i wartościową. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, minerał niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Gruszki są szczególnie polecane kobietom w ciąży. Występujący w nich kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu i zapobiega wadom wrodzonym cewy nerwowej, m.in. rozszczepowi kręgosłupa. Owoce obfitują też w błonnik, który ułatwia przyswajanie witamin i minerałów z pożywienia, co w diecie przyszłej mamy jest niezwykle ważne. Obecne w gruszkach pektyny pomagają też usprawnić procesy trawienne, zapobiegają wzdęciom, zaparciom i chronią przed hemoroidami.
Gruszki są skarbnicą miedzi i boru - minerałów koniecznych dla dobrego działania centralnego układu nerwowego. Oba wymienione składniki wraz z witaminami z grupy B dają gruszkom istotny, korzystny wpływ na zdolności poznawcze, takie jak myślenie, zapamiętywanie i koncentracja. Dobrze uczynić z gruszki codzienną przekąskę śródlekcyjną dla uczniów, w każdym wieku. Obecny w owocach przeciwutleniacz: kwercetyna chroni przed rozwojem choroby Alzheimera. Naukowcy dowodzą ponadto, że gruszki, jak większość warzyw i owoców z białym miąższem, chronią przed udarem mózgu.
Zawarte w gruszkach antyoksydanty, głównie luteina i zeaksantyna, chronią i wzmacniają oczy, a także zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, która jest jedną z najczęstszych przyczyn utraty wzroku.
Biały miąższ ma korzystny wpływ na mózg, nie sposób jednak przecenić wpływu skórki owocu na nasze zdrowie. To ona jest skarbnicą antyutleniaczy, flawonoidów, substancji przeciwzapalnych i szeregu witamin. Dzięki nim gruszka pozwala zwalczyć wolne rodniki. Te sieją spustoszenie w organizmie człowieka prowadząc do przedwczesnego starzenia komórek, a także rozwój chorób cywilizacyjnych. Gruszki są uznawane za jeden z najskuteczniejszych pokarmów ograniczających ryzyko rozwoju nowotworu przełyku, żołądka, jelita grubego, a także płuc.
Gruszki obfitują w potas - pierwiastek niezbędny dla prawidłowej pracy serca. Obecna w nich kwercetyna zapobiega uszkodzeniom tętnic. Witamina K reguluje przepływ krwi, a pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi. To wszystko sprawia, że gruszki powinny być obecne w jadłospisie wszystkich dbających o zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Ewa Koza, mamsmak.com