Reklama

Marchew: Warzywo uniwersalne

Marchew - warzywo na tyle popularne, że chyba trochę bagatelizowane. Nierzadko zachwycamy się nowościami, nie doceniając wartości tego, co rośnie za przysłowiową miedzą.

Tegoroczna aura ma bardzo niekorzystny wpływ na plony i niewykluczone, że nawet marchew stanie się dobrem luksusowym. Jak dotąd należała do jednych z tańszych warzyw, a w wielu polskich domach, podobnie jak pietruszka, sprowadzona jest jedynie do roli dodatku do niedzielnego rosołu, ewentualnie traktowana jako główny składnik surówki. A przecież jest tyle okazji i sposobów, by serwować marchew.

Odżywcza moc warzywa

Marchew jest skarbnicą witamin i minerałów. Jej kluczowym argumentem jest beta-karoten, przeciwutleniacz, który wzmacnia oczy, skórę i układ immunologiczny. Marchew możemy gotować, smażyć, dusić i zapiekać, jednak najcenniejsza odżywczo zawsze będzie podawana na surowo. Warto też wiedzieć, że w marchwi poddanej obróbce termicznej diametralnie wzrasta indeks glikemiczny, co jest istotną informacją dla diabetyków i osób z nieprawidłowym poziomem cukru we krwi.

Reklama

Pięć pomysłów na marchew

Krojona w cieniutkie talarki (nożem lub blenderem z taką funkcją) lub kostkę może być składnikiem tak zwanych jednogarnkowych dań obiadowych. Doskonale komponuje się smakowo z ryżem, z naciskiem na czarny i brązowy. Te same krążki, ewentualnie marchew starta na tarce o dużych oczkach, to uniwersalny dodatek do najbardziej wymyślnych sałatek czy dań z makaronem. Krojona w słupki powinna stać na biurku każdego ucznia. Nie tylko dostarczy cennych wartości odżywczych, ale też z uwagi na błonnik wypełni żołądek i utrwali uczucie sytości, dzięki czemu zmniejszy ochotna niezdrowe przekąski.

Sok z marchwi? W latach osiemdziesiątych niemal we wszystkich domach funkcjonował w jedynie słusznym zestawie jako sok marchwiowo-jabłkowy. Dziś, w dobie zachwytu nad zdrowym stylem życia, łączymy marchew z przeróżnymi składnikami. Moja ulubiona wersja, mocno alkaliczna to zestaw: burak czerwony, 3-4 marchewki, 4-5 jabłek, 2 cytryny, kawałek imbiru, pęczek natki lub kilka liści selera, 3-4 ząbki czosnku. Smakuje niepowtarzalnie, pomaga oczyścić i odkwasić organizm. Ważne: sok pijemy najwcześniej dwie godziny po posiłku. Inaczej możemy sobie zafundować zbędne sensacje trawienne. 


Surówka z marchewki? Dlaczego nie wzbogacić tradycyjnego zestawu marchew-jabłko o dodatkowe składniki? Proponuję dodać selera korzeniowego, a całość skropić sokiem z cytryny. Można też posypać to trio czarnuszką i ziarnami słonecznika.

Moc koloru

Marchew może być tajną bronią w walce o zaostrzenie apetytu u dzieci i seniorów. Nie od dziś wiadomo, że smakuje nam to, co nam się podoba. Marchew dzięki swej niepowtarzalnej barwie dopełnia i ożywia kolorystykę serwowanych dań. Wystarczy rozłożyć na talerzu kawałki świeżej sałaty, rozsypać marchewkowe talarki, dodać ugotowany ryż naturalny lub brązowy i ćwiartki ugotowanych jaj. Całość oprószyć czosnkiem niedźwiedzim albo lubczykiem. Taką kompozycją zdecydowanie łatwiej podbijać żołądki tych, którzy nie uskarżają się na nadmierny apetyt. 

Ewa Koza, mamsmak.com    

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: marchewka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy