Reklama

Lipa, tymianek i szałwia – na straży zdrowia

Natura zna swoje sposoby na wsparcie organizmu w konkretnych okolicznościach. Zmienna, jesienna aura jest wymagająca dla naszego systemu immunologicznego. Warto wzbogacić kuchnię o zioła, takie jak lipa, tymianek i szałwia – to trio pomoże nam kroczyć przez jesień w pełnym zdrowiu.

Lipa

Herbatka z lipy to pierwsza broń w walce z jesiennym przeziębieniem. Kwiaty tej rośliny obfitują w wiele zdrowotnych substancji takich jak: flawonoidy, fitosterole, śluzy, garbniki, kwasy organiczne, sole mineralne oraz witaminy, głównie: C i PP.

Napar warto przygotować od razu, gdy tylko poczujemy pierwsze oznaki choroby. Ma działanie napotne, dlatego rekomendowany jest w stanach gorączkowych przy różnego rodzaju infekcjach górnych dróg oddechowych. Pozwala łagodzić kaszel i chrypę. Związki śluzowe obecne w kwiatostanie lipy działają osłaniająco, zmiękczająco i powlekająco, dlatego są skuteczne w łagodzeniu ból gardła. Wiele osób, a szczególnie dzieci, w trakcie choroby nie ma apetytu. Dostarczanie kalorii jest w trakcie infekcji szczególnie ważne, potrzebujemy bowiem energii do walki z drobnoustrojami. Herbata z lipy pobudza wydzielanie soku żołądkowego i wzmaga przepływ żółci do dwunastnicy. Jest więc pomocna przy zaburzeniach trawiennych i braku apetytu.

Reklama

Tymianek

Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Tymianek najczęściej stosowany jest jako przyprawa. Nie wszyscy wiedzą, że ziele ma działanie rozgrzewające, dlatego wypicie herbaty z tymianku (na przykład z odrobiną miodu) ma nie tylko walory zdrowotne, ale może być też czystą przyjemnością, zwłaszcza jesienią. Ziele tymianku obfituje w szereg cennych dla zdrowia substancji. Znajdziemy w nim między innymi: olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, gorycze i składniki mineralne, w tym nawet sole litu.

Z uwagi na właściwości aseptyczne i przeciwbakteryjne napar z tymianku jest rekomendowany przy schorzeniach układu oddechowego. Skutecznie łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej. Działa wykrztuśnie i rozkurczowo, dlatego jest pomocny przy uporczywym kaszlu, zarówno suchym, jak i mokrym. Łagodzi też objawy dyskomfortu trawiennego, który może być powiązany z infekcją układu oddechowego, albo występować zupełnie niezależnie. 


Szałwia

Roślina działa grzybobójczo, przeciwbakteryjnie i antyseptycznie. Obfituje w garbniki, gorycze, kwasy organiczne, karoteny. Jest źródłem witamin, głównie A, C i witaminy z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, potas, sód, cynk, żelazo.

Napar z szałwii może być stosowany u dzieci leczniczo, gdy pojawiają się afty i pleśniawki, krwawiące dziąsła, a także dla łagodzenia bólu gardła, podrażnień śluzówek i zapalenia migdałków. Wacikiem nasączonym naparem z szałwii możemy przemywać obolałe dziąsła malucha w trakcie ząbkowania. Herbatka nadaje się również do picia i jest pomocna w usuwaniu wydzieliny z górnych dróg oddechowych.

Ewa Koza, mamsmak.com    

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zioła
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy