Reklama

Koperek – mała roślinka o wielkiej mocy zdrowotnej

Koper ogrodowy pomaga przy dolegliwościach żołądkowo–jelitowych, niweluje kolki u niemowląt, chroni okrężnicę przed rozwojem chorób nowotworowych. Jest pomocny przy redukcji masy ciała i łagodzi migreny. Jakie jeszcze atuty ma ta delikatna, zielona roślinka?

Z przyjemnością posypujemy nim młode ziemniaczki, używamy jako element ozdobny i odżywczy jajecznicy czy gotowanych na miękko jajek. Sprawdza się w sałatkach i pasuje do najbardziej fikuśnych kanapek. Jest niezastąpiony w procesie kiszenia ogórków. O tym, że poprawia smak ulubionych dań, nie trzeba nikogo przekonywać, a co z właściwościami zdrowotnymi koperku?

Reklama

Wartości odżywcze

Od wieków wykorzystywany i promowany przez medycynę naturalną, dziś znalazł szczególne miejsce w zaleceniach fitoterapeutów. Koperek obfituje w witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowej pracy systemu nerwowego i właściwy przebieg procesów poznawczych oraz strażniczkę naszej odporności - witaminę C.

Znajdziemy w nim flawonoidy - naturalne przeciwutleniacze, które skutecznie neutralizują wolne rodniki, a dzięki temu opóźniają procesy starzenia komórek i są najlepszą profilaktyką chorób cywilizacyjnych.

Koperek zawiera beta karoten, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naszego wzroku. Niepozorna roślinka obfituje też w składniki mineralne, zwłaszcza: magnez, żelazo, mangan i potas, dzięki któremu  reguluje ciśnienie krwi i uszczelniający naczynia krwionośne. Jak każda zielona roślina również koperek jest skarbnicą chlorofilu, zielonego barwnika roślin, który jest równocześnie wyjątkowo silnym antyoksydantem. Sprzyja on całkowitej detoksykacji organizmu.

Jedząc koperek, intensyfikujemy wytwarzanie tlenu i lepsze dotlenienie każdej komórki ciała. Ma to ogromne znaczenie dla oczyszczenia organizmu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Temu składnikowi koperek zawdzięcza też zdolność do odświeżania oddechu.

Korzystny dla procesów metabolicznych 

Koperek należy do rodziny selerowatych. Dzięki bogactwu błonnika jest niezastąpionym strażnikiem prawidłowego przebiegu procesów trawiennych. Ma zdolność usuwania rakotwórczych toksyn z okrężnicy, co zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych w obrębie jelita grubego.

Silne działanie antynowotworowe koperku jest wypadkową obecnych w nim składników, takich jak błonnik, anetol, kwercetyna i limonen. Już w jednej łyżce posiekanej rośliny znajduje się miligram kwercetyny - silnego przeciwutleniacza, który wspomaga profilaktykę oraz leczenie stanów zapalnych w organizmie człowieka. 


Dowiedz się więcej na temat: koperek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje