Knedle ziemniaczane

Przepadam za nimi. Na początku jesieni robię je zazwyczaj ze śliwkami. Wiem, że są pyszne, bo na dziecięcych talerzach nie zostaje nawet kęs.


Reklama

Składniki:


  • ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • jajko
  • mąka bezglutenowa lub mąka ziemniaczana
  • łyżeczka płaska mleka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa warzywna
  • 2 kromki pieczywa bezglutenowego
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki 

Sposób przygotowania:



Pieczywo pokroić w drobną kostkę, przesuszyć na rozgrzanej patelni. Ziemniaki zmiksować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz do smaku. Utrzeć masło z żółtkiem, dodając stopniowo ziemniaki, mąkę, białko z jajka i mleko w proszku.

Dodać do ciasta posiekaną pietruszkę i kostki pieczywa. Dokładnie wymieszać. Formować podłużne kluseczki, wrzucać na osolony wrzątek i gotować do miękkości. Podawać samodzielnie lub do gulaszu, ewentualnie z dowolnym sosem. Może też przygotować je ze śliwkami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje