Reklama

Kalarepa – sojuszniczka naszego zdrowia

Warzywo uniwersalne jeśli mowa o metodach serwowania. Kalarepa może być zjadana na surowo, a także gotowana, zapiekana czy duszona. Dlaczego w ogóle warto się nią zainteresować?

Trzeba za znaczyć, że jadalną częścią rośliny jest nie tylko kulista część łodygi nazywana jabłkiem, ale również liście. Te obfitują w znaczne ilości białka, wapnia, żelaza, witaminy C oraz chlorofilu. Zdecydowanie warto dodawać je do sałatek czy świeżych surówek, a także używać do kanapek, na przykład w zastępstwie sałaty.

Surowa czy na ciepło?

Jabłko, zasadnicza część rośliny, na surowo smakuje najlepiej, gdy mamy do czynienia z młodą kalarepą. Tak spożywana dostarczy naszym komórką największą ilość składników odżywczych. Warzywo jest nienachalne w smaku. Można się w nim doszukać lekko słodkawej nuty.

Reklama

By zachęcić najmłodszych do zjadania kalarepy, pokrójmy ją w plastry i serwujmy jak chipsy. Dla wybrednych możemy pokusić się o przygotowanie ulubionego dipu, na przykład z musztardy dijon, miodu i cytryny.

Jeśli kupimy twardszy okaz, najpewniej roślina jest już starsza i nie będzie nam smakowała surowa. Śmiało poddajmy ją obróbce termicznej. Świetnie smakuje gotowana na parze, na przykład pokrojona w słupki i serwowana z ulubionym sosem. Kalarepa jest też wdzięcznym dodatkiem zarówno do wegetariańskich, jak i mięsnych zapiekanek. Nadaje się do dań jednogarnkowych, w których wszystkie składniki dusimy krótko pod przykryciem, a także jako składnik zup.

Jaką kupować?

Dobrze wybrać małą lub średniej wielkości kalarepę. Duże zazwyczaj są bardzo twarde i mocno przerośnięte włóknami. Bulwa powinna mieć gładką, pozbawioną plam skórę i być cięższa niż mogłoby nam się wydawać na pierwszy rzut oka. Dużo o stanie warzywa mówią również liście. Świeża kalarepa ma jędrne, jasnozielone, pozbawione plam i śladów żółknięcia liście. 


5 korzyści dla zdrowia

1. Kalarepa jest niskokaloryczna, ma niski indeks glikemiczny, wyjątkowo niską zawartość węglowodanów (nie więcej niż 7-10 proc.) i obfituje w błonnik - jest warzywem stworzonym dla osób na diecie odchudzającej i diabetyków. Obecny w niej błonnik pozwala wypełnić żołądek i utrwalić uczucie sytości. Ma też korzystny wpływ na trawienie i ruchy perystaltyczne jelit. Pomoże uporać się ze spowolnionym metabolizmem i ewentualnymi zaparciami.

2. Kalarepa jako warzywo z rodziny kapustnych chroni przed rozwojem chorób nowotworowych, szczególnie rakiem piersi.  Za jej działanie przeciwnowotworowe odpowiadają związki siarkowe: glukozynolany.  

3. Te same związki siarkowe dają kalarepie silne działanie grzybo- i bakteriobójcze. Warzywo może być skuteczną bronią przeciw bakterii Helicobacter pylori, która jest przyczyną rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

4. Kalarepa jest wyjątkowo bogata w luteinę - przeciwutleniacz kluczowy dla zdrowia naszych oczu.

5. Liście kalarepy, z uwagi na zawartość chlorofilu, są polecane w procesie oczyszczania organizmu z toksyn. Powinny być również stałym elementem jadłospisu osób borykających się z anemią - zawierają istotne ilości żelaza.


Ewa Koza, mamsmak.com  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kalarepa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama