Reklama

Kalafior: Sześć argumentów dla zdrowia

Zapiekany, gotowany, serwowany solo albo jako element sałatek czy dodatek do pizzy. Sposobów na podawanie kalafiora jest bez liku, a dlaczego warto włączyć to warzywo do jadłospisu? Sprawdźmy!

Nienachalny w smaku, bo efekt końcowy zależy głównie od formy i dodatków, z którymi go połączymy. O smakach zresztą trudno dyskutować, każdy ma swoje. O walorach zdrowotnych zdecydowanie warto, kalafior ma istotne argumenty.

16 cennych składników

W różyczkach kalafiora znajdziemy dziewięć witamin i siedem składników mineralnych, łącznie aż szesnaście cennych wartości odżywczych. Włączając go do menu dostarczymy komórkom: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, E i K, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk - kluczowe dla dobrej formy minerały. Jakie korzyści dla zdrowia przynieść może kalafior?

Reklama

1. Działanie antynowotworowe

Naukowcy są zgodni co do siły jego przeciwnowotworowych właściwości. Kalafior należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. Szczególne znaczenie ma to dla mężczyzn, gdyż kalafior jest skuteczną bronią w profilaktyce nowotworów prostaty, ale nie tylko. Włączony do jadłospisu pozwoli zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej, gardła, krtani i pęcherza moczowego. Warto serwować go z dodatkiem kurkumy, która istotnie wzmacnia przeciwnowotworowe działanie warzywa.  

2. Ochrona przewodu pokarmowego

Dla osób z delikatnym przewodem pokarmowym kalafior może okazać się warzywem ciężkostrawnym, ma też działanie gazotwórcze. Warto zachować umiar i nie zjadać jednorazowo zbyt dużych porcji. Dla zniwelowania ewentualnego dyskomfortu trawiennego dobrze serwować go z dodatkiem imbiru, kminku lub kopru. Zdecydowanie powinni sięgać natomiast po kalafiora borykający się z wrzodami. Zawarte w nim izotiocyjany mają silne właściwości bakteriostatyczne i niszczą Helicobacter pylori - bakterię, która jest główną przyczyną rozwoju choroby wrzodowej. 

3. Dla borykających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów 

Kalafior przeciwdziała stanom zapalnym stawów i jest rekomendowany dla osób dotkniętych reumatoidalnym zapaleniem stawów. Nie tylko pomaga łagodzić przykre dolegliwości, ale powinien być stosowany jako profilaktyka tej choroby. Badania naukowe dowodzą, że istotne zmniejsza ryzyko wystąpienia RZS (reumatoidalnego zapalenia stawów).

4. Dla diabetyków

Z uwagi na niski indeks glikemiczny (IG =15) kalafior jest polecany diabetykom, osobom z nieprawidłowym poziomem cukru we krwi oraz wszystkim genetycznie obciążonym cukrzycą.

5. Korzystny dla mózgu 

Zawartości witamin z grupy B i magnezu kalafior zawdzięcza korzystny wpływ na pracę mózgu, systemu nerwowego i zdolności poznawczych, takich jak: myślenie, zapamiętywanie, koncentracja a nawet kreatywność.  

6. Obniża ciśnienie

Między innymi z uwagi na zawartość potasu kalafior jest rekomendowany przy zbyt wysokim ciśnieniu tętniczym krwi. Nie tylko pomaga je obniżyć, ale wspiera pracę całego układu sercowo-naczyniowego.  

Ostrożnie przy chorobach tarczycy! 

Kalafior jako warzywo kapustne istotnie zaburza wchłanianie jodu z pożywienia. Spożywany w dużych ilościach może dawać objawy niedoczynności tarczycy. Osoby dotknięte schorzeniami tarczycy powinny zachować umiar albo zupełnie wykluczyć go z jadłospisu.


Ewa Koza, mamsmak.com    


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kalafior
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy