Reklama

Jagody: Idealne dla dzieci

Lipiec rozpieszcza nas obfitością owocowych plonów. Jagody zdecydowanie zasługują na uwagę. Trudno wyliczyć ich wszystkie walory, zwłaszcza gdy mowa o zdrowiu dziecka. Wato zauważyć, że wprowadzamy je do diety niemowląt jako jedne z pierwszych owoców, gdy młody człowiek skończy szósty miesiąc życia. Zaczynamy oczywiście od przecierów i soków.

Naturalny antybiotyk

W czasach, gdy nie znano jeszcze antybiotyków syntetycznych, ich rolę z powodzeniem spełniały właśnie jagody. Medycyna ludowa zalecała ich użycie zwłaszcza gdy pojawiały się zakażenia, tyfus, polio czy gronkowiec. Od wieków były też powszechnie wykorzystywane do leczenia wszelkich dysfunkcji przewodu pokarmowego. Do dziś zalecane są podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci. 

Dla spokoju małych brzuszków

Twoje dziecko notorycznie boryka się z biegunkami? Nie w pełni wykształcony przewód pokarmowy najmłodszych często reaguje przyspieszonym pasażem jelitowym, gdy wprowadzamy nowe produkty do jadłospisu. Dobrze mieć w domowej spiżarni sok z jagód, ewentualnie przygotować napar z suszonych owoców. Z uwagi na dużą zawartość garbników zarówno sok, jak i napar na bazie jagód dobrze radzi sobie z biegunkami. Skuteczność osiągana jest w trzech krokach: poprzez uszczelnienie błon śluzowych żołądka, neutralizacją szkodliwych produktów przemiany materii oraz spowolnienie ruchów robaczkowych w jelitach.

Reklama

Napar z suszonych jagód wykazuje dodatkowo działanie uspokajające i przeciwbólowe, sok z kolei wykorzystywany jest przy kaszlu i infekcjach układu oddechowego. Uznawany jest ponadto za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje wszelkie toksyny z organizmu.

W menu dorosłych

Sok z jagód chroni przed pylicą, jest więc szczególnie polecany pracującym w kamieniołomach, cementowniach i kopalniach.

Jagody są korzystne dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Zawarte w nich substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je tym samym nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.

Podobnie jak żurawina, zawierają związki, które zapobiegają przywieraniu bakterii do ścian pęcherza moczowego: są więc rekomendowane przy infekcjach dróg moczowych, w każdym wieku. 

Jagodowy pakiet zdrowia

Jagody obfitują w pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Ich istotnym atutem jest również błonnik, dzięki któremu znaczna część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego.

Stanowią też doskonałą ochronę dla naszej skóry: zawarte w nich antocyjany tworzą naturalny filtr słoneczny, pochłaniając szkodliwe promieniowanie UV.

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jagody
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy