Reklama

Eliksiry młodości

Służą naszemu zdrowiu i urodzie. Po 35. roku życia potrzebujemy ich jeszcze bardziej, bo z wiekiem nasz organizm coraz słabiej.

Wszystkie eliksiry młodości, o których piszemy, przyjaźnią się z tłuszczami. Jedne się w nich znajdują, a inne - rozpuszczają. Dlatego, zwłaszcza gdy stale się odchudzamy, nie powinnyśmy całkiem rezygnować z olejów roślinnych, nabiału czy ryb. Zawarte w nich substancje nie tylko poprawiają wygląd i jędrność skóry. Wspomagają też wzrok, pamięć i pracę serca. Jeśli więc chcemy zachować zdrowie i dobrą formę, powinnyśmy przede wszystkim mądrze wybierać to, co kładziemy na swoich talerzach.

Witamina A poprawia wzrok i stan skóry

Dzięki tej witaminie możemy lepiej widzieć po zmroku, bo wpływa ona korzystnie na siatkówkę oka. Wzmacnia również komórki skóry oraz błony śluzowe.

Reklama

Dużo beta-karotenu, który organizm przetwarza na witaminę A, zawierają pomarańczowe i żółte owoce. Mnóstwo tego składnika mają również warzywa, zwłaszcza te o zielonej barwie. Warto więc codziennie jeść marchew, pomidory, paprykę, dynię, morele, brzoskwinie oraz brokuły, szpinak, sałatę i zielony groszek. Pamiętajmy, aby do dań na ciepło i sałatek koniecznie dodawać niewielką ilość tłuszczu np. łyżeczkę oliwy lub masła. Dzięki temu beta-karoten będzie mógł się rozpuścić i organizm go lepiej przyswoi.

Koenzym Q10 opóźnia starzenie i wzmacnia serce

To silny przeciwutleniacz, który działa podobnie jak witaminy (zwłaszcza wit. E). Opóźnia procesy starzenia komórek, wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi i wspomaga naszą odporność.

Koenzym Q10 znajduje się w tłustych rybach, np. makreli, łososiu i sardynkach. Dość bogate w ten składnik jest też surowe mięso wołowe (krwisty befsztyk). Niewielkie ilości Q10 są również w świeżych owocach i warzywach oraz w oleju sojowym i orzeszkach ziemnych. W sklepach warto wybierać jak najmniej przetworzone produkty lub przyrządzać je (np. piec) dość krótko, ponieważ wysoka temperatura szybko niszczy cenny koenzym.

Kwasy Omega 3 obniżają zły cholesterol

Wspomagają krążenie krwi i spowalniają starzenie komórek. Zmniejszają również procesy zapalne w organizmie. Zwiększają naszą odporność.

Najwięcej kwasów Omega 3 zawierają ryby morskie (np. łosoś i dorsz). Ich bogatym źródłem są również owoce morza oraz oleje roślinne, np. lniany i rzepakowy, a także orzechy włoskie i migdały.

Lecytyna wspomaga pamięć i libido

Działa korzystnie na pracę układu nerwowego, likwiduje skutki stresu i poprawia koncentrację.

Najbogatszym źródłem lecytyny jest żółtko kurzego jaja. Choć ma cholesterol, można jeść je codziennie, bo lecytyna neutralizuje jego szkodliwe działanie. Lecytynę znajdziemy także w soi,

orzeszkach ziemnych, kiełkach pszenicy oraz oleju rzepakowym.

Wapń i witamina D3 wzmacniają kości oraz odporność

Wbrew pozorom te składniki są bardzo potrzebne w dojrzałym wieku. Wapń nie tylko wzmacnia kości, ale poprawia też pracę mięśnia sercowego. Witamina D3 ułatwia wchłanianie wapnia. Pełni też inne funkcje: wyrównuje ciśnienie krwi, wspomaga układ oddechowy i odporność. Poprawia nastrój. W świetle najnowszych badań może zapobiegać nowotworom.

Źródłem wapnia i witaminy D3 są np. przetwory mleczne: białe i żółte sery, masło czy śmietana.

Ważne! Nabiału nie należy zbyt mocno solić, bo obniża to zawartość wapnia.

Anna Jastrzębska, konsultacja: dr inż. Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Kobieta i życie
Dowiedz się więcej na temat: organizm | żywienie | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy